Els danys del temporal Glòria costaran un mínim de 40 milions d’euros

Text: ACN
375

Els alcaldes de la conca de la Tordera demanen un “Pla Marshall” per evitar que el sector agrícola desaparegui després de la llevantada

Un miler de voluntaris a Malgrat de Mar per netejar les platges el passat 2 de febrer

Les dades provisionals revelen que reparar els danys que el temporal Glòria ha provocat al Maresme costaran un mínim de 40 MEUR. Així es desprèn del Consell d’Alcaldes extraordinari que es va celebrar el passat 28 de gener en què 22 dels 30 municipis de la comarca van fer un primer balanç dels desperfectes. La trobada ha evidenciat que l’àrea més perjudicada ha estat la de la conca del riu La Tordera, els alcaldes de la qual han demanat un “Pla Marshall” per evitar que el sector agrícola desaparegui en aquest territori.

El Consell d’Alcaldes ha servit perquè els representants dels municipis hagin posat sobre la taula les diferents problemàtiques a les quals hauran de fer front un cop ha passat el temporal Glòria.

Tot i que les dades que els municipis han aportat encara són provisionals, la primera estimació xifra en almenys 40 MEUR el cost total de reparar els danys que la llevantada va provocar en aquests territori. D’aquests, un total de 25,5 MEUR corresponen a les tres poblacions de la conca de La Tordera: Palafolls, Tordera i Malgrat de Mar, que són les que han resultat més perjudicades. El desbordament del riu va afectar diverses infraestructures com el pont per on passa la R2 o el que connecta Malgrat amb Blanes per carretera. A banda, va destruir part del front marítim de Malgrat de Mar, i va inundar els camps de conreu de la zona, deixant els agricultors locals pràcticament “arruïnats”.

Els batlles d’aquestes localitats asseguren que l’estructura dels camps de conreu i del sistema de regadiu ha quedat “completament afectada” i han reclamat un “Pla Marshall” per “restituir” aquest àmbit.

A la resta del Maresme el temporal també va afectar el front marítim de la majoria de poblacions, des de Pineda de Mar, on la platja i el passeig van quedar destrossats i on l’aigua es va endur per davant un carril bici; fins a Mataró o El Masnou, on es calcula que el cost per reparar les platges i el passeig marítim serà d’1,4 MEUR. En d’altres punts, com Arenys de Mar, la llevantada ha malmès les rieres canalitzades i ha arrossegat tones de brossa. “Si us pregunteu on són les senyals de Tordera, les tenim a Arenys”, ha comentat l’alcaldessa de la vila, Anabel Moreno.

Una altra de les preocupacions que s’han posat sobre la taula han estat els problemes de mobilitat que es deriven de l’estat en què ha quedat l’R2. Gran part dels batlles consideren que s’ha evidenciat que tenir una línia del tren a primera línia de platja és inviable. Els alcaldes han posat sobre la taula la possibilitat de traslladar o soterrar aquest eix ferroviari i han demanat al ministeri “que es posi les piles”.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí