Ruta: Bateries de Montgat

Josep Grau.  Montaltrek
842

Tot i ser a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, aquesta sortida té els seus racons que la fan molt atractiva, sobretot en un dia assolellat, ja que les vistes es magnifiquen i els colors semblen dibuixar un paisatge nou i ple de vida.

Travessarem per diferents indrets, que van des de corriols de muntanya, a tocar del mar i mentre sentim el so del trencar de les onades als nostres peus. Com a colofó, passarem per una petita selva, per afegir aventura a la nostra sortida.

Ermita de Sant Martí: Les restes romanes trobades en aquest indret ens confirmen que van ser-hi i que des d’allà controlaven tota la plana del que seria Barcelona. La capella es troba damunt de les restes d’una vila romana i per la seva construcció se’n va utilitzar el material, ja que es poden reconèixer dues rodes de molí i un fust de columna presumptament romana.

Parc de les bateries: Actualment, és un espai verd, natural i amb vistes panoràmiques del mar tant en direcció Girona com Barcelona. Hi podem trobar els canons de les antigues bateries de costa en molt bon estat com a un record del passat. Les bateries es van construir amb motiu de la Guerra de Cuba del 1898, però no es van utilitzar fins a la Guerra Civil, quan els republicans les van fer servir per confrontar als atacs feixistes i dels avions italians i alemanys.

Antiga gatera de Montgat: Situada dins del Parc de les Bateries, és un espai molt deteriorat, amb una plaça gran al davant i una curiosa garita de guàrdia darrere dels arbustos.

Escultura La Mediterrània: La trobarem davant mateix de l’estació. Té relleus de figures femenines en al·legoria a la Mediterrània, el tors està estirat cap enrere amb un braç alçat del qual en surten unes cintes serpentejants, que emulen el moviment del mar. En elles hi ha inscripcions en diferents idiomes de la Mediterrània, com “Eiphnh”, que significa “pau” en grec.

Monòlit als Fundadors del CEC (Centre Excursionista de Catalunya): situat al cim del turonet del túnel del tren. La història ens diu que corria l’any 1876 i cinc amics de Barcelona, van decidir anar a fer una excursió a Montgat (una proesa per a l’època) i que els va agradar tant el viatge i el paisatge que, de tornada a Barcelona, decidiren fundar una entitat que fes sortides “amb el fi d’investigar  tot quan mereix la preferent atenció sota els conceptes científic, literari i artístic en la nostra benvolguda terra”. Durant el viatge de tornada en tren, els cinc amics van pagar la primera quota del que seria “L’Associació Catalanista d’Excursions Científiques”, que més tard passaria a ser l’actual CEC.

Torre de Cal Alsina: A principis del S. XVI hi havia molts atacs de pirates a les costes del Maresme. El rei Carles I va manar construir diferents torres defensives al Maresme i Barcelonès que es comunicaven entre elles visualment, amb senyals de fum i facilitaven la fugida a la muntanya. Al costat de la torre de Cal Alsina hi havia la masia, que va ser enderrocada el segle passat.

Itinerari: Circular. | Durada: 2.45 h. | Desnivell: 125 m.
Distancia:  7,25 Km. | Època: Evitar l’estiu.
Track: Ermita de Sant Martí- Bateries de Montgat- Turó del Túnel

 

COM ANAR-HI?

Comencem el nostre recorregut a l’Ermita de Sant Martí, al costat del Tennis Turomar, a l’Avinguda Jordana. Des d’allà, caminarem i passarem pel Parc del Tramvia. Un cop fem la pujada, girem a l’esquerra pel carrer del Maresme i seguim pel Camí de les Bateries, fins a arribar a una bifurcació que prendrem a la dreta. Arribarem a l’entrada del Parc de les Bateries, si trobem l’accés tallat per obres haurem de buscar una escala, uns metres més avall.

Un cop siguem i hi hàgim entrat, podem contemplar les vistes panoràmiques  d’Est a Sud, on veurem Barcelona des d’una talaia. També hi trobarem dues peces d’artilleria conservades en molt bon estat.

Baixem per la part posterior fins a l’antiga gatera de Montgat, darrere uns arbusts veurem la garita per fer-hi guàrdia. Haurem de tornar a pujar i buscar un monòlit de ciment en el qual podrem llegir “Les Bateries”. Just al darrere surt un camí que haurem de prendre i seguir a la dreta, és a dir, direcció oest.

Arribarem a una carretera asfaltada amb un voral ample. Hem d’anar amb compte perquè abans del primer banc hi ha un corriol, gairebé imperceptible, però que hem de seguir fins al final. Aleshores arribarem a un polígon industrial, haurem de girar a la dreta, sobrepassarem el carrer i, a la primera cantonada, anem a l’esquerra. Baixem pel carrer Sant Jordi i travessem un túnel fins a l’estació de tren.

Trobarem el monument a la Mediterrània i seguirem a l’esquerra. Al final de la plaça travessarem el pas subterrani fins a la platja i seguirem el passeig a l’esquerra fins al final. Des d’allà tindrem bones vistes de Barcelona, amb la companyia de les gavines. Si ens enfilem al petit muntijol de la dreta hi tindrem millors vistes.

Anem endavant, amb la via del tren a la nostra esquerra, fins a arribar a la Torre de Cal Alsina i prenem el pas soterrani. Continuem pel carrer a l’esquerra, direcció a Barcelona, arribem a la carretera i anem a l’esquerra uns 100 metres. Enmig d’un espai enjardinat tornem a anar a l’esquerra, on veurem el camí que puja a dalt del turó del Túnel de Montgat.

Des d’allà observem el monòlit, recordem els cinc amics que van fundar el CEC (Centre Excursionista de Catalunya) i podem veure com el tren ens passa per sota els peus amb unes vistes increïbles.

Un cop fetes les fotos de rigor, baixem i desfem el camí fins a la Torre de Cal Alsina, però no fa falta que travessem el pas soterrani, sinó que continuarem pel passeig.

Si ens desviem un carrer passarem pel davant de l’Església de Sant Joan, aleshores podem tornar al costat de la via fins a trobar una casa molt bonica amb portes i finestres blaves. És el carrer del Mar, prenem el de darrere i anem a la dreta fins al final, que travessarem a l’esquerra. Passarem la carretera per sota i pujarem pel Parc de la Riera, la qual haurem de seguir entre les canyes, en el nostre tram aventurer de l’excursió.

Passats aquests 100 metres a l’esquerra pujarem per un corriol molt poc marcat i, després de 100 metres més, sortirem a una avinguda asfaltada i seguirem a l’esquerra fins a la primera cruïlla, on girarem a la dreta. Pot semblar que no tingui sortida, però veurem un pujador de sorra que ens portarà a pocs metres del pont que travessa l’autopista. El passem i continuem pujant fins al Tennis Turomar. Seguim pel carreró que baixa a l’Ermita de Sant Miquel i posarem punt final a la nostra aventura urbana.

És aconsellable fer la ruta seguint el track.

Bibliografia: CEC / Sapiens / Patrimoni Gencat / Patrimoni Cultural

COMPARTIR