Ruta: Puig de les Agudes (Ripollès)

Josep Grau.  Montaltrek
154

La nit del 2 de juliol la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), juntament amb la Federació Basca (Gure Esku Dago) i el suport d’entitats del país com l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, entre d’altres, van il·luminar més de 200 cims del Pirineu de la part catalana. El motiu era reivindicar, mitjançant la llum i la llibertat, els anhels dels catalans i bascos.

Montaltrek hi va participar, il·luminant el Puig de les Agudes, un cim del Ripollès. Per això, la sortida d’aquest mes és fins a aquest preciós cim, fàcil d’accedir i amb unes vistes fenomenals. Us encoratjo perquè hi dediqueu un dia d’estiu, amb la família o amics, i us sentireu gratament recompensats. Podrem reconèixer amb molta facilitat entre molts d’altres:

Puig de les Agudes (1.974 metres). Aquest cim està inclòs al Repte dels 100 Cims de la FEEC a la comarca del Ripollès. Està ubicat entre Setcases i Vilallonga de Ter. Les vistes, com hem indicat, són un magnífic mirador, quan el temps ho permet. Des del cim podem contemplar unes bones vistes del Circ d’Ulldeter, el Costabona a tocar, Gra de Fajol, Bastiments i moltes altres que podem anar descobrint el nom. Al fons, el Canigó treu cap per darrere dels plans de Rojà.

Costabona (2.465 metres) És l’últim gran 2.000 del Pirineu, abans d’arribar al Mediterrani, a partir d’aquí el cim més alt és de 1.700 metres. Es tracta d’un cim de roca granítica, des d’on podem observar per una banda la badia de Roses fins als plans del Rosselló, separats per la Serra de l’Albera.

Bastiments (2.881 metres). Conegut també com a Pic del Gegant, està entre Queralbs i pràcticament tocant amb la frontera francesa. D’aquesta manera, quan pugem des de Vallter seguim el camí que marca la frontera entre Catalunya i França, per l’Esquena d’Ase.

Gra de Fajol (2.714 metres). És un referent per a l’excursionisme català, ja que és un dels primers en què molts excursionistes tasten els cims del Circ de Vallter. Al cim hi trobem una creu amb una placa que, curiosament, fou robada el 2010 i reemplaçada el 2012. Des d’allà, tenim bones vistes sobre punts tan llunyans com el Canigó o el Montseny i ben a prop nostre: el Bastiments.

Itinerari: NO Circular. | Durada: 2:50 h. | Desnivell: 269 m.
Distància:  5.3 Km. anar (Anar i tornar 10.6  km).| Temps: primavera i estiu.
Track: Puig de les Agudes (100 Cims).

COM ANAR-HI?

Pel camí més fàcil i bonic cal pujar fins a la pista que va de Setcases a Espinavell  i al Km. 10,2 a la Collada Fonda, trobareu una placeta amb un planell explicatiu on podeu deixar el vehicle. En total des de Mataró amb 2:15h us hi planteu.

Preneu el camí que surt de sota l’aparcament i allà al fons a la dreta, ja veieu el cim que heu d’assolir. La pista és força planera, tret de l’últim quilòmetre i mig, que té unes pujades interrompudes d’uns 200-300 metres.

Aneu seguint per aquesta pista en molt bon estat, fins que trobeu un desviament  A L’ESQUERRA que heu d’agafar.

Més endavant, arribeu al Pla de les Bigues, i ho coneixereu perquè hi ha una biga clavada al terra i indica la intersecció amb el GR-11. Aquí ens desviem A LA DRETA pel mig del verd i trobem un caminet marcat en el verd que el seguim, fins que, en tombar el puig que ens queda al cim, veiem arbres a la nostra esquerra i anem pujant guanyant alçada fins el pla.

Aquí ja trobem un tancat vaquer fet amb pals i filat elèctric que seguim (sempre direcció sud-oest) i sense deixar-lo és el que ens portarà al cim, que reconeixerem pel punt geodèsic que hi ha.

Després de gaudir de les fantàstiques vistes del cim, la tornada és pel mateix camí.

COMPARTIR