Ruta: El Corral del Forn (Arenys de Munt)

Text: Josep Grau (Montaltrek)  // Foto: Toni Buch
656


Seguint ben a prop del mar, ens enfilarem fins a la falda del Montalt, i veurem el Montnegre de prop i si hi anem cap a finals de març, pot ser que veiem tots els cirerers d’en Roca ben florits, donant a la vista un aspecte fabulós.

Torrent d’en Puig: Tocant al nucli urbà d’Arenys de Munt, neix el Torrent, que és el principal afluent de la riera. Quan plou, l’aigua dels turons de Ca l’Amat, el Montalt, el del Mig, el del Vila Negra i el Pollastre desaigüen per aquest torrent, convertint-lo en força cabalós. El Torrent està vorejat de peces de castanyers i de cirerers.

El Corral del Forn: És un mas de la saga de la família Fàbregas (Cesc Fàbregas/ ExBarça) que per estar situat en un punt estratègic en la ruta cap a Rupit, El Corredor i el Coll del pollastre, ha estat un punt de referència pels carboners, caçadors, excursionistes, etc. i surt a tots els mapes de muntanya. Actualment està força deteriorat pel desús en què ha quedat.

Vila Negra: És el turó que ens queda a sobre del Corral i l’últim dels “tres turons” Amb una alçada de 531 metres, el camí de pujada, encara que és ample, s’embrolla molt poc abans d’arribar al cim, cosa que el fa un xic inaccessible.

Dolmen d’Arenys de Munt: És una formació rocosa que es troba a prop de l’Urb. Santa Rosa, encara que té les característiques de dolmen, no està reconegut com a tal. Seria bo en el futur aprofundir i saber-ne més la història (si és que la té) d’aquest indret.

Itinerari: Circular | Durada: 2h. 45min. | Desnivell: 420 m. | Distància: 8,6 Km. | Època: finals març / tot l’any

COM ANAR-HI

Iniciem la ruta a Arenys de Munt, venint des d’Arenys de Mar; al primer semàfor que trobem al entrar al nucli urbà, girem a L’ESQUERRA i travessant la llera de la riera, entrem al Polígon Industrial Torrent d’en Puig, pugem i al primer carrer que trobem que és el de l’Hostal del Sol, girem a L’ESQUERRA i el seguim fins al final i en una mena de placeta, aparquem el cotxe.

Prenem el camí que ens queda just al davant nostre, és el del Corral del Forn. Marcat amb senyals verdes. Anem pujant per un sender estret i passem pel darrere del Polígon Industrial, seguit d’un canyar; no hem de deixar el camí en cap moment. Entrem a dintre el bosc i veiem a sota nostra, plantacions de cirerers i si aixequem la vista, a la nostra dreta ens queda el massís del Montnegre. El camí conflueix en un rial més ample i que està envoltat de finques i torres; l’hem de continuar en la mateixa direcció que veníem: muntanya amunt. Seguim per aquest rial uns 270 metres i ens creuem amb la carretera de Torrentbó (BV -5031); en aquest punt en què creuem la carretera és el “Coll del Pollastre” ja que com podem observar si mirem a ambdós costats, la carretera que puja des de Torrentbó, aquí comença a baixar cap a Arenys de Munt.

Ja travessada la carretera hem entrat a la Urbanització dels Tres Turons; seguim uns carrers, en arribar a les cruïlles sempre seguim CAP A LA DRETA; passarem pels carrers de: Els Ametllers, Els Castanyers i les Mimoses. Quasi al final del C. Mimoses, hem de girar a LA DRETA pel CARRER PINS.

El camí s’enfila i passa pel costat d’una bassa, més endavant entrem en un tros de pedres com esglaonades, és una de les zones Tel·lúriques de Catalunya; segons diuen en aquest tros s’hi concentra molta energia positiva que se’ns transmet al passar-hi.

No hem de deixar aquest sender que a vegades passa pel mig del bosc i està poc marcat. A l’arribar al final del camí, seguim un altre corriol cap A LA DRETA i uns 300 metres més endavant sortim a un rial ample i si mirem cap a l’esquerra, ja veiem el mas del Corral del Forn a un 50 metres. Si la sortida la fem entre mig març i finals de març (depenent de l’any) veurem els Cirerers d’en Roca ben florits a tocar nostre.

Un cop hem gaudit de l’encant del racó; seguim pel rial que ens ha portat al mas, direcció muntanya uns 80 metres i prenem el desviament A L’ESQUERRA; i al cap de pocs metres una altra vegada a L’ESQUERRA, baixant el camí –ample– fa unes quantes giragonses i acaba al peu d’una torre elèctrica.

Entrem al bosc per la DRETA DE LA TORRE per un corriol estret. A la primera cruïlla, prenem el camí de LA DRETA, és un tros de bosc d’alzines força aplantinat i molt encisador; el camí fa pujada. Gairebé al final del camí, heu de baixar pel mig del bosc per una petita entrada a mà ESQUERRA (pot ser més pràctic al sortir del bosc; tornar enrere uns 50 metres i buscar l’inici d’un petit corriol poc marcat). Baixant amb tendència a anar cap A LA DRETA, trobareu el Dolmen d’Arenys de Munt encastat a la paret de la muntanya. Hi sol haver un pessebre a l’interior.

Continueu baixant pel bosc molt cap A LA DRETA i a uns 50 metres arribareu a una corba del carrer Alzines de la Urbanització i està asfaltat. Aneu baixant, direcció ESQUERRA i després d’un parell de giravolts, arribareu a l’entrada del Carrer Pins que hem agafat fa una estona; tancant el circuit. Ara seguirem el mateix camí que hem fet de pujada, travessarem la carretera i prenent el mateix corriol, arribarem al Torrent d’en Puig, no sense abans haver fet una última mirada i picada d’ullet al Montnegre.

COMPARTIR