Sant Martí de Mata

Josep Grau.  MONTALTREK. Associació Excursionista Sant Vicenç de Montalt
456

Aquest mes ens desplaçarem a una ermita a prop de Mataró. En el veïnat de la Mata hi trobem dues capelles:  Sant Martí i Sant Miquel. Avui ens ocuparem de l’Ermita de Sant Martí que a l’Edat mitjana servia de parròquia dels masos que envoltaven aquest veïnat.  Aquesta finalitat ja la trobem esmentada molt antigament, en  un document de l’any 963, i que va perdurar fins al S. XV  en què les funcions religioses es van passar a fer a Sant Miquel de Mata.

És una capella romànica de planta rectangular i de construcció molt econòmica, probablement sufragada o duta a terme pels mateixos veïns, fet que ho demostra el no tenir absis i que l’espadanya situada al final de la part esquerra (sud-oest) és molt senzilla i d’una sola campana sense cobrir.

A prop de l’ermita, a uns 100 metres de Can Flequer, trobem el Repòs de Sant Bernat, que és una capelleta construïda l’any 1966 per la Unió Excursionista de Catalunya de Mataró. Cal esmentar que Sant Bernat és el patró dels excursionistes i els esquiadors.

COM ANAR-HI?

Iniciem la nostra marxa al final de la Riera de Sant  Simó, a on canvia el nom per Riera de Valldeix. Això és en el Camí de Santa Cecília, sense  sortida i sota l’autopista.

Travessem per sota l’autopista i seguim per un camí de canyes. Al final enfilem cap a  la dreta  pel carrer de Vallveric que ens dirigeix a les naus industrials. En arribar a dalt de la pujada, prenem el Camí dels Contrabandistes que és el que surt just davant nostre i girant cap a la dreta  agafem el segon desviament a l’esquerra.

En arribar al final del corriol agafem la pujada que ens trobarem al davant nostre i pugem fins al final. Continuem pel camí que creua pujant cap a l’esquerra i travessem una pineda. Gairebé al final hi trobem una bifurcació i ens desviem cap a la dreta. (Fixem-nos en aquesta bifurcació ja que l’haurem d’agafar a la tornada).

Al cap de poca estona ja trobem “El Repòs de Sant Bernat” i uns 100 metres més amunt veiem l’ermita a l’esquerra de damunt nostre. Agafem les escaletes de fusta que hi ha a mà esquerra i ja hem arribat. Aquí podem gaudir d’unes magnífiques vistes del mar i de la costa, fins Barcelona.

De tornada, retornem pel mateix camí de l’anada i en arribar a la primera bifurcació, que hem esmentat a la pujada, girem a la dreta i anem baixant entre un bosc frondós. En arribar a un rial ample girem a l’esquerra i al cap d’uns 40 metres agafem un corriol que baixa fortament a l’esquerra.

A partir d’aquí hem d’anar baixant recte, sense desviar-nos a cap cruïlla. Passarem pel “Sot de la Salamandra” i Can Marquès. Finalment arribarem al punt de partida on hem deixat el cotxe.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí