Serra de Mar, la nova subzona del cava elaborat dins la DO Alella

Eli Cots.  www.avinturat.com
341

Quan parlem de cava el relacionem amb un escumós català. Però hem de dir que també en fan sota aquesta denominació a Badajoz, La Rioja, Àlaba, Navarra, Saragossa i València.

Ara bé, cada zona té la seva diversitat d’orígens, climatologia, sòls i territoris. Així doncs, no és d’estranyar que el Consell Regulador del Cava hagi posat fil a l’agulla per destacar la riquesa de cada una. És per això que aquest juliol passat i després de més d’un any de negociacions, s’ha aprovat el pla per diferenciar la nova zonificació i prestigiar aquesta beguda escumosa tan arrelada a la nostra cultura i tradicions.

És així com els caves elaborats a Catalunya passaran a denominar-se Comtats de Barcelona. I dins de Catalunya hi ha cinc subzones. En primer lloc, l’equivalent a la DO Penedès es denominarà Vall d’Anoia-Foix, la d’Alella es dirà Serra de Mar, Tarragona portarà el nom de Conca de Gaià, la de Conca de Barberà s’ha batejat amb el nom de Serra de Prades i, finalment, la de Lleida es dirà Pla de Ponent.

DO Alella serà Serra de Mar

Es tracta d’una fita històrica que destaca la història i personalitat pròpia dels vins i caves de la DO Alella. La recompensa de la feina de molts anys per aconseguir caves d’alta qualitat i lligats a aquest singular territori.

En concret, comprèn poc més de 200 hectàrees de sauló a 15 km de la ciutat de Barcelona, entre el mar i la muntanya, protegida dels vents per la Serralada de Marina. En ella s’elaboren vins blancs, negres, rosats, dolços i escumosos. El denominador comú? La seva mineralitat. La varietat per excel·lència? La Pansa Blanca (Xarel·lo). Es podrà elaborar cava sota la denominació Serra de Mar amb dues altres varietats, el Chardonnay i la Garnatxa Negra.

Va ser creada a finals del 1955 sota el nom de DO Alella. Però amb una història que es remunta a l’època romana, amb els seus reconeguts vins laietans i amb més de cent anys elaborant cava.

La previsió de la DO Cava és que el consumidor pugui diferenciar el cava jove de la resta l’any 2021, i els reserva i grans reserves a partir del 2022.

Un duet de caves nascuts a la Serra de Mar que ja pots degustar són l’Alta Alella LAIETÀ i l’Alta Alella LAIETÀ ROSÉ. En breu s’anirà ampliant la gamma i varietat arreu d’aquest paratge únic.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí