Si l’Euribor baixa… per què no baixa la meva hipoteca?

Oscar Serrano.  Advocat del Col·lectiu Ronda
386

Sovint trobem als mitjans de comunicació notícies sobre l’evolució de l’Euribor, l’índex de referència que s’utilitza per calcular el tipus d’interès de la immensa majoria d’hipoteques en vigor a l’Estat espanyol. En conjuntures com l’actual, amb l’Euribor situat en mínims històrics, les notícies acostumen a fer referència a l’abaratiment que suposen aquestes baixades per a les quotes mensuals de la nostra hipoteca. Molta gent, però, comprova que, diguin el que diguin els diaris, els pagaments de la seva hipoteca no es redueixen.

I com és possible això? Aquesta és la pregunta que es fan els titulars de fins a 3 milions d’hipoteques a tota Espanya sense saber, en la majoria de casos, que la resposta als seus dubtes s’anomena clàusules sòl.

El tipus d’interès que paguem per la nostra hipoteca es calcula prenent un índex de referència -com dèiem al principi, gairebé sempre l’Euribor- i afegint-hi un diferencial que va ser acordat en el moment de signar l’hipoteca. Així, per exemple, si l’Euribor està situat a l’1% i vàrem acordar amb l’entitat un diferencial del 2%, pagarem en total un 3% d’interessos. Malauradament per a moltes persones, les hipoteques que inclouen una clàusula sòl funcionen de forma diferent. En aquest cas, l’entitat estableix un percentatge mínim d’interessos que estarem obligats a pagar. Si el “sòl” de la nostra hipoteca és del 4%, nosaltres pagarem aquest percentatge d’interessos encara que, com en l’exemple, anterior, de la suma de l’Euribor i el diferencial resulti un percentatge menor i, per tant, més barat per a nosaltres.

Així doncs, les clàusules sòl protegeixen els beneficis de les entitats financeres que les inclouen en les seves hipoteques en un escenari com l’actual, on l’evolució de l’Euribor jugaria a favor de la nostra butxaca.

Què podem fer si la nostra hipoteca té una clàusula sòl?

Encara que el Tribunal Suprem de moment no s’ha pronunciat al respecte, nombroses sentències d’altres tribunals ja han considerat que la inclusió de clàusules sòl en la hipoteca és una pràctica abusiva i és molt possible que fins i tot la Justícia europea es pronunciï contra aquestes clàusules en un termini breu. És, doncs, perfectament realista afirmar que si ens adrecem als tribunals per denunciar la presència d’una clàusula sòl a la nostra hipoteca, acabem aconseguint una sentència favorable als nostres -i mai millor dit- interessos. Una sentència que obligui l’entitat a anul·lar la clàusula i retornar-nos els diners que hem pagat de més. Us hi animeu?

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí