Solidaritat i cooperació

Ramon Domingo.  Psicòleg
572

Dos conceptes que resumeixen l’ampli ventall d’accions contra la situació que retratàvem el mes anterior, el de l’estiu inquietant que se’ns ha tornat tràgic.

Aquelles pors i ansietats de les quals parlàvem el mes passat, s’han presentat en forma de mort, de morts sense sentit. Màxima ansietat: ja no és que tots un dia o altre, com més tard millor, “marxarem d’aquest món “ per dir-ho suaument; és que podria ser en qualsevol moment.

En aquesta situació d’alerta màxima, en siguem conscients o no, se’ns desperten les ansietats màximes”: l’alerta, el sentiment pels altres, la por generalitzada, és a dir, una situació d’estar a l’abast de qualsevol desgràcia imminent, i davant d’aquesta angoixa, hi responem de maneres diverses “segons les nostres creences i pensaments”, i evidentment emocions que ens permetin recuperar la sensació de tranquil·litat.

L’entorn social d’aquestes situacions ens ofereix un ventall d’explicacions a les que ens adherim, hi pensem i això ens tranquil·litza bastant. Fixem-nos però que, la reacció immediata, provocada també per l’entorn i l’organització sociopolítica és també “emocional”: col·laborar, estar junts, buscar ajudar en tot el que es pugi, cadascú al seu nivell. Busquem informació, critiquem els qui critiquen o no ajuden prou, fornim raonaments per trobar culpables que allunyin el malestar personal. Però, fixem-nos com la reacció primera ha sigut ajudar, donar, fer-nos càrrec de les dificultats dels altres: no hauríem d’aprofitar aquests sentiments i actes solidaris com una eina de creixement emocional i intel·lectual?

Ens cal doncs prioritzar el contacte amb els altres, esforçar-nos per canviar el nostre propi pensament sobre com convertir en positiu el que estem vivint tan negativament.

Participar, no solament en situacions d’urgència personal o social, sinó en el dia dia, cooperant per millorar el nostre entorn immediat, entendre‘l millor i posar vida on tantes vegades ens mostren la representació de la mort en forma de prejudicis socials, de fracàs, d’excés d’informació, d’injustícia.

Una comunicació veritable dins de projectes de participació i cooperació ens ajudarà a ampliar el nostre autoconeixement i millorar el nostre entorn.

“Contra la por és la vida, contra la por és l’amor, contra la por som nosaltres, contra la por sense por”. (Raimon,1968).

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí