Tomàquet, peix i marisc, protagonistes de l’estiu gastronòmic del Maresme

Text: Albert Calls
834

Jornades peix i marisc

Del 14 de juliol al 28 d’agost es faran les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet del Maresme. L’acte inaugural d’aquesta iniciativa serà dijous 14 de juliol, a les 6 de la tarda, al Mercat de la Plaça de Cuba de Mataró. Les Jornades enguany arriben a la seva 7a edició, impulsades pel Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, en el marc del projecte ‘Productes de la terra. Artesania alimentària’, del Consell Comarcal del Maresme i la Diputació de Barcelona, i que compten amb la col·laboració d’ajuntaments i diverses destacades institucions, com el Gremi d’Hostaleria de Mataró i el Maresme. En aquesta singular proposta gastronòmica hi participen prop d’una cinquantena de restaurants de localitats com Arenys de Munt, Argentona, Cabrils, Caldes d’Estrac, Mataró, Palafolls, Pineda de Mar, Premià de Mar i Vilassar de Mar.

“A la comarca s’hi conreen un gran nombre de varietats de tomàquets. Entre les més apreciades per menjar amanida hi trobem el tomàquet pometa i el de Montserrat”, expliquen des del Consell Comarcal del Maresme (CCM). Afegeixen que “tot i ser dues varietats típiques de la comarca, el fet de ser poc productives davant de les actuals varietats híbrides de tomàquet fa que la producció sigui limitada. Per tal de recuperar aquestes varietats, que des del punt de vista organolèptic són excel·lents, s’incorporen a l’oferta gastronòmica dels restaurants del Maresme i es comercialitzen en fruiteries i verduleries. D’aquesta manera, s’incentiva l’activitat agrícola al Maresme alhora que s’afavoreix la comercialització dels productes de proximitat i es vincula l’oferta gastronòmica de la comarca a l’activitat agrària”. Precisament i per tot això, destaca també el CCM, “les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet del Maresme, que aquest any arriben a la setena edició, són una ocasió excel·lent per degustar els tomàquets més gustosos de la comarca”.

El Peix i el Marisc a la taula

Després de l’experiència de l’any passat, els hostalers de Mataró han impulsat la continuïtat de les Jornades Gastronòmiques del Peix i Marisc de Mataró. Tenen com a principal protagonista el Port de la capital del Maresme, tot i que són diversos els restaurants de tota la ciutat, i fins i tot de poblacions properes, els que participen en aquest punt de trobada gastronòmic que ja comença a ser de referència.

La presentació d’aquesta proposta impulsada pel Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme va fer-se el passat 15 de juny a l’edifici del Consorci Port de Mataró, amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Joan Mora, entre d’altres autoritats. Les jornades s’allarguen fins al 14 de juliol.

En concret, un total de set restaurants del Port de Mataró hi participen, als quals cal afegir-ne sis més de la ciutat i set d’altres localitats com Arenys de Mar, Argentona, Caldes d’Estrac, Sant Andreu de Llavaneres o Vilassar de Dalt. D’altra banda, la programació gastronòmica s’ha completat amb propostes culturals i lúdiques com havaneres, cremats i animació cultural a les terrasses del Port, visita a la dàrsena pesquera i llotja de pescadors, passejades amb vaixell i tastets de vela.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí