Torna la Festa de la Verema d’Alella

Text: Redacció
652

Des de fa 43 anys, Alella es converteix durant el segon cap de setmana de setembre en l’aparador i altaveu del vi i del territori DO Alella amb la Festa de la Verema. Durant tres dies, del 8 al 10 de setembre, el municipi maresmenc convida tothom a gaudir dels vins, la gastronomia, el paisatge i el patrimoni d’un poble que ha aconseguit preservar la tradició vitivinícola a tocar de Barcelona.

El vi és el principal protagonista de la Festa, i enguany encara ho serà més. A més de tastar els vins dels diferents cellers de la DO, també estan convidats a participar a la Mostra gastronòmica els vinyaters del territori de Denominació d’Origen Alella, la més petita i antiga de Catalunya. Enguany, i com a novetat, s’estrena una nova copa, més gran i adequada per al tast de vins que la que s’ha vingut utilitzant els darrers anys. A la Mostra, instal·lada a l’Hort de la Rectoria, també es podran degustar els plats elaborats per a l’ocasió per una vintena de restaurants.

Els vins de la DO estaran presents en bona part de les activitats programades, com el Tapes + Vi que ofereixen 13 bars i restaurants del poble; la presentació de vins del 9 de setembre a la tarda a Can Lleonart; les visites als cellers i el tast jove de vins. El món del vi i de la vinya són també el fil conductor d’altres propostes del programa: la tallada de raïm infantil, la verema nocturna (l’Enotast matiner), les rutes patrimonials, la proposta artística de Can Manyé i les classes magistrals.

La Festa té altres cites lúdiques i festives: la fira d’artesans, els concerts (amb les orquestres Pensylvania i Marinada i el grup d’havaneres Port Bo), els correfocs, la sortida dels Trabucaires del Vi d’Alella, la trobada de gegants, la ballada de sardanes o la botifarrada popular.

El tret de sortida de la 43a Festa de la Verema el donarà Isma Prados, el cuiner del programa ‘Cuina x solters’, de TV3. És el convidat a fer el pregó durant l’acte d’inauguració que tindrà lloc el divendres 8 de setembre a les 19h a la Plaça de l’Ajuntament.

Per a aquesta verema, Can Manyé ens proposa “Allò que vindrà”, un projecte de l’artista Jordi Mitjà, una incursió que parteix del mateix paisatge del vi i dels materials que se’n deriven, molts cops, dels mateixos descarts dels processos que segueix la creació d’un vi i sobretot del temps que s’utilitza fins a tenir un producte de qualitat. Aquesta noció del pas del temps sobrevola tot aquest projecte d’especificitat escultòrica. Allò que veiem i allò que ens amaga el mateix procés d’un vi és altament atractiu.  L’exposició s’inaugura el dijous 7 de setembre a les 20.30h  i es podrà visitar fins al 15 d’octubre.

Per a les persones que vulguin aprofundir en el món del vi, el programa ofereix tres classes magistrals, que enguany estaran dirigides pels sommeliers Anna Vicens, Ferran Centelles i Arnau Marco i que es faran els dies 12, 13 i 14 de setembre. “Les dones a través dels seus vins”, és el tema escollit per sommelier Anna Vicens, presidenta de l’Associació Catalana de sommeliers. Ferran Centelles, sommelier col·laborador elBullifoundation i cofundador de Wineissocial, ens parlarà de l’art de combinar vi i menjar i  Arnau Marco, fundador de la consultoria vinícola Consultvi, tancarà les classes magistrals amb una sessió en la qual es tastaran diversos paisatges de la DO Alella a través de diferents vins procedents de vinyes entre el mar i la muntanya.

Enguany, es podrà accedir de forma més fàcil a tota la informació del programa i també a la compra d’entrades a les activitats a través de la nova web de la Festa de la Verema www.festaverema.alella.cat, que veu la llum en aquesta edició juntament amb un vídeo promocional de l’esdeveniment. La Festa de la Verema també serà present a les xarxes amb l’etiqueta #Veremalella17

PROGRAMA D’ACTES

DIJOUS 7 SETEMBRE

Tallada de raïm a la vinya de Can Magarola. 18h, Vinya testimonial de Can Magarola. Berenar infantil i lliurament de diplomes a les dames d’honor, hereus i pubilla.

Inauguració de l’exposició “Allò que vindrà”, de Jordi Mitjà. 20.30h, Can Manyé Espai d’Art i Creació. Fins al 15 d’octubre.

Correfoc infantil. 22h, Can Gaza. Amb els Diablons del vi d’Alella acompanyats dels Timbalers del vi del Most.

DIVENDRES 8 SETEMBRE

Fira d’artesans. De 18 a 23h, Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart

Inauguració de la Festa de la Verema. 19h, Plaça de l’Ajuntament. Pregó a càrrec del cuiner Isma Prados. Sortida de les dames d’honor, hereus i pubilla del 2016, acompanyats pels Timbalers del Most i proclamació de la pubilla del 2017. Trepitjada del raïm pels hereus i dames d’honor. Benedicció del primer most. Presentació de la nova peça de la col·lecció de complements per al vi del Casal d’Alella.

Mostra Gastronòmica. De 20 a 23h, Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l’Ajuntament. Degustacions de vins del territori de la DO Alella i especialitats gastronòmiques.

Correfoc amb els Diables del Vi d’Alella. 23h. Recorregut Inici al giratori de Can Sans, Quatre Torres, Serra i Güell, Santa Eulàlia, Balmes, Dom Bosco, Riera Coma Fosca i final a la plaça d’Antoni Pujadas

Ball amb l’Orquestra Pensylvania. 24h, Plaça d’Antoni Pujadas.

DISSABTE 9 SETEMBRE

Fira d’artesans. De 9 a 23h, Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart.

Visita guiada al celler Raventós d’Alella. 9.30h, Oficina de Turisme.

Visita guiada al celler Quim Batlle. 10h, Oficina de Turisme.

Visita guiada Les Masies d’Alella, patrimoni cultural, arquitectònic i de paisatge. 10h, Oficina de Turisme.

Tapes + Vi. A partir de les 10h, diferents bars i restaurants del municipi. Vine a tastar la selecció de tapes pensades especialment per degustar amb una copa de vi DO Alella.

Visita guiada al celler Can Roda. 10.30h, Oficina de Turisme.

Visita guiada al celler Bouquet d’Alella. 11h, Oficina de Turisme.

Sarau i escuma! 12 a 14h, Parc Gaudí. Animació infantil amb Ambaukatunabia que combina la música en directe i l’animació participativa amb una gran festa d’escuma que farà divertir petits i grans.

Presentació dels vins DO Alella. 18h, Can Lleonart. A càrrec dels enòlegs dels cellers DO Alella, amb la col·laboració de la revista Papers de Vi i d’estudiants del Grau Superior de Màrqueting i Publicitat en el sector vitivinícola.

Sardanes. 18h. Plaça d’Antoni Pujadas. Amb la Cobla Principal del Llobregat.

Mostra Gastronòmica. De 20 a 23h, Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l’Ajuntament. Degustacions de vins del territori de la DO Alella i especialitats gastronòmiques.

Tast Jove de vins DO Alella. 22.30h, Can Lleonart. Vine al Tast Jove per conèixer alguns del vins més autèntics i representatius de la DO Alella. Gaudireu molt i aprendreu moltes coses dels nostres vins amb les explicacions de la sommelier alellenca Eli Vidal.

Ball amb l’Orquestra Marinada. 23.30h, Plaça d’Antoni Pujadas.

DIUMENGE 10 SETEMBRE

Despertada amb els Trabucaires del Vi d’Alella. 8h, des del Pàrquing Alella Vinícola. Acompanyats dels Trabucaires Bandolers de Terrassa.

Botifarrada popular amb el Casal d’Alella. 9h, Plaça de l’Ajuntament. Preu 5 €.

Fira d’artesans. De 9 a 23h, Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart.

Visita guiada La vall de Can Cabús i el camí de la Vinyassa. 9.30h, Vinya testimonial de Can Magarola.

Plantada de Gegants. 10h, Avinguda de Sant Josep de Calassanç. Amb la participació dels gegants dels municipis de Sant Vicenç de Montalt, Drac d´Or del Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Sant Jaume de Barcelona, Vilallobent, Taradell, Les Borges Blanques, Bisbalet Igualada, Teià, Pallejà, Alella i els Timbalers del Most.

Tapes + Vi. A partir de les 10h, diferents bars i restaurants del municipi. Vine a tastar la selecció de tapes pensades especialment per degustar amb una copa de vi DO Alella.

Visita guiada al celler Alta Alella Mirgin. 10h, Oficina de Turisme.

Visita guiada al celler Alella Vinícola. 10.30h, Oficina de Turisme.

Visita guiada al celler Roura. 11h, Oficina de Turisme.

Cercavila de la Colla de Gegants, Capgrossos, Grallers i Timbalers d’Alella. 12h, des del Passeig Sant Josep de Calassanç fins a la Plaça d’Antoni Pujadas.

Mostra Gastronòmica. De 20 a 23h, Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l’Ajuntament. Degustacions de vins del territori de la DO Alella i especialitats gastronòmiques.

Havaneres. 22h, Parc Gaudí. Amb el grup Port Bo i rom cremat preparat per Quico Lluch.

DIMARTS 12 SETEMBRE

Classe magistral. 20h, Can Lleonart. Les dones a través dels seus vins amb Anna Vicens.

DIMECRES 13 SETEMBRE

Classe magistral. 20h, Can Lleonart. Els maridatges segons Ferran Centelles amb Ferran Centelles.

DIJOUS 14 SETEMBRE

Classe magistral. 20h, Can Lleonart. Alella, vinyes entre el mar i la muntanya amb Arnau Marco.

DISSABTE 16 SETEMBRE

Verema nocturna. 5h, celler de Can Magarola. Anirem a la vinya a tallar el raïm. En acabar de veremar farem un esmorzar tots plegats.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí