Premià de Mar, referent mundial de la restauració de paper

Text: Redacció
747

Un petit taller de Premià de Mar s’ha convertit d’uns mesos ençà en un autèntic referent mundial pel que fa a la restauració de paper. El passat estiu, el Sultanat d’Oman va escollir el taller de Rita Udina per formar als seus experts de l’Arxiu Nacional en tècniques avançades de restauració de paper i pergamins.

Aquest passat mes de desembre el taller premianenc va acollir un grup internacional format per experts de Qatar, el Vaticà, Hong Kong, Noruega, Holanda, Estònia i Hongria que volen millorar les seves tècniques de retoc i reintegració en paper. Els assistents a aquest curs  van poder conèixer de primera mà la reintegració amb microcel·lulosa, una innovadora tècnica que permet equiparar la textura del paper original fins a nivells indistingibles. És el primer curs a Europa que es fa sobre aquest tècnica de reintegració i retoc.

La majoria part d’aquests experts treballen per a estaments públics d’aquests països com el Museum of Islamic Art de Qatar, el Museu Vaticà, la Biblioteca Nacional de Noruega, l’Arxiu Nacional d’Estònia, el el Rijksmuseum d’Amsterdam o la Galeria Nacional de Budapest, entre d’altres. També n’hi ha alguns que treballen en l’àmbit privat de l’obra gràfica. En total hi van participar 9 experts (2 homes i 7 dones).

Aquest curs de retoc i reintegració en paper es va fer en anglès, del 19 al 21 de desembre. Les sessions de treball, dirigides per Rita Udina, van comptar amb la col·laboració d’Amparo Escolano, una de les millors especialistes internacionals en la matèria, que dirigeix el taller South Florida Art Conservation a Palm Beach (Florida, USA). És tracta d’un curs molt especialitzat, pensat exclusivament per a experts.

Què són la reintegració i el retoc en paper?

La reintegració és la tècnica que consisteix en tapar els forats que malmeten qualsevol mena de paper o arxiu, sobretot els que tenen una certa edat. Un cop restituït el forat de la forma més adequada, cal dissimular-lo, maquillar-lo, fer-lo invisible (“retocar”: donar-li una aparença determinada). En aquesta tasca es poden aplicar diversos criteris. De vegades cal que sigui una mica visible, fer-lo distingible de l’original, de vegades no… En el curs es va treballar més aviat amb obra gràfica (cartells, gravats, dibuixos…) que no pas amb documents d’arxiu.

COMPARTIR