De Rupit a la Riba

Josep Grau.  www.montaltrek.org
945


La ruta que avui us proposo és un clàssic de l’excursionisme català. Ja des dels primers temps de l’excursionisme com un fenomen social, a l’inici del segle XX, un no era considerat excursionista consumat si no havia fet la “Tavertet a Rupit”;  inclús hi ha una cançó muntanyenca que diu: ”Des de Tavertet, fins a Rupit, camí molt estret i agraït…”.

Itinerari: No Circular (travessa) | Durada: 4 h 10 min. |
Distancia: 12,7 Km. | Desnivell pujada: 308 m. | Desnivell de baixada: 620 m.
Track a Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr2-rupit-cingles-de-lavenc-tavertet-la-riba-panta-de-sau-11414670 (Autor: Miquel Garriga).

COM ANAR-HI?
 


 

Bé, anem per la sortida, tal com la descric és una Travessa, el que vol dir que necessitareu dos cotxes per a realitzar-la, un a l’inici i un al final. Al final de l’article, comentarem maneres de fer sols una part i poder passar amb un sol cotxe. Anirem amb els dos cotxes, passant per Vic,  prenem un tros de l’Eix Transversal C-25, direcció Girona i anem cap a Vilanova de Sau per la N-141D, continuem cap a Sant Romà de Sau, travessem l’embassament de Sau i ens plantem a la Riba i just davant l’Hotel de la Riba que ara roman tancat, deixem un dels cotxes.

Pugem tots al segon cotxe i al davant mateix de l’Hotel de La Riba, surt una pista asfaltada, que en uns 13 kilòmetres ens portarà a Rupit, passant molt a prop del Salt de Sallent, per si volem fer-hi una paradeta i contemplar la seva majestuositat.

Arribats a Rupit, deixem el segon cotxe i comencem a caminar. Travessem el pont penjat i anem pujant, tot deixant Rupit a la nostra esquena,  anem pujant suaument uns 500 metres, fins trobar un camí que gira a L’ESQUERRA  i ens fa continuar pujant fins arribar a un mirador fet de pedra –el Mirador del Soler, des d’on podem gaudir de una bonica vista aèria de Rupit.

Continuem i passem a prop d’una finca, les vaques que pasturen ens indiquen que estem al mas El Soler. Mig kilòmetre mes endavant, trobem un rètol que indica Camí de Tavertet i La Rajoleria; el seguim i ens anem enfilant pel Puig, sense perdre el camí, ens conduirà fins a La Rajoleria que és una granja. Ara trobem una pista asfaltada que seguirem a L’ESQUERRA.

El camí és planer i anem seguint les fites i senyals del GR-2 que passa a prop de la cinglera, sobre els penya-segats i al fons de tot el Pantà de Sau. Les vistes d’aquest tram són espectaculars, mirant els blocs de pedra que s’aixequen al nostre costat i com a fons, allà a baix, l’embassament de Sau.

El GR-2 ens torna a la pista asfaltada, que ens porta a Tavertet. Travessem Tavertet i podem gaudir de les cases totes de pedra vista, és un poble que ha sabut conservar el seu encant. Arribem a la plaça i podem refer-nos amb l’aigua fresca de la font.

Continuem el nostre camí, recte endavant, en direcció a El Castell, però a uns 100 metres de la sortida del poble ens hem de desviar per un corriol que indica “La Riba” i baixa en fort pendent per entre la cinglera, un camí ombrívol i preciós en el primer tram, per tornar-se ample i més planer a mida que ens anem acostant a La Riba.

Quan arribem a la carretera asfaltada hem de seguir uns 300 metres A ESQUERRA i haurem arribat a on hem deixat el primer cotxe. Ara només ens queda pujar al cotxe, anar a buscar el segon vehicle que hem deixat a Rupit a l’inici de la caminada i per fer el dia rodó, anar a dinar en un dels apetitosos restaurants que trobareu a Rupit .

VERSIÓ AMB UN SOL COTXE:

Tavertet a La Rajoleria: Heu de pujar en cotxe fins a Tavertet i des d’aquí, començar  a caminar en direcció a la Rajoleria i Rupit, és una ruta plana i es gaudeix de les millors vistes de tot el recorregut. De Tavertet a la Rajoleria són 5.5 Km., o sia que si feu anar i tornar haureu fet una sortida planera d’11 Km.

Tavertet a Rupit: El mateix del recorregut anterior, però en arribar a La Rajoleria, baixem cap a Rupit i tornem pel mateix lloc. La ruta és de 8 Km, anar i tornar són 16 Km. El tros de la Rajoleria a Rupit té força desnivell, així que quan tornem, suarem una miqueta amb la forta pujada. És una ruta més llargueta, però la que ens fa passar l’examen d’una sortida completa.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí