Al castell de Burriac per Santa Elena d’Agell

Josep Grau.  MONTALTREK. Associació Excursionista Sant Vicenç de Montalt
611

Itinerari: Circular. Durada: 2 h. 35 min. Desnivell: 260 m. Distància: 9 Km. Època: Tot l’any.

Després d’un any i mig de publicar rutes per el Maresme, ja tocava fer una clàssica de la nostra comarca. Qui més qui menys la majoria dels maresmencs hem pujat alguna vegada al Castell de Burriac i pels que no ho hagueu fet encara, us proposem aquesta sortida amb inici a Cabrera de Mar.

Pel camí ens trobem amb antigues masies, ben conservades, a les que podem entrar al pati per a gaudir-ne de la façana.

El Castell del Burriac està a 400 metres sobre el nivell del mar,  al cim d’un turó i va ser construït sobre una torre de defensa anterior. Conegut al principi com a castell de Sant Vicenç, fent esment al nom de la família Sant Vicenç, fins al 1313.

COM ANAR-HI?

Sortim de l’aparcament que hi ha al davant de l’Ajuntament de Cabrera, passem per davant de la guixeta d’Informació i Turisme, on podem demanar informació de tota la contrada.

Prenem el C. Jaume I, primer carrer a la dreta. Seguim fins a un torrent i continuem pujant fins arribar a una cruïlla on un rètol ens convida a agafar el carrer Ferran el Catòlic, que seguirem fins al final en una pujada bastant pronunciada.

Hem arribat al Cementiri i al costat l’ermita de Sant Sebastià amb el seu rosetó que recorda la forma del Ying i Yang. Continuem per aquesta via ampla i asfaltada cap a la dreta pel Camí d’Agell.

Els rètols que anirem trobant en el camí ens menaran cap al veïnat d’Agell, passant per Can Puig, Can Vivé, Cals Frares i finalment arribarem a Santa Elena d’Agell.

Una vegada visitada l’ermita, observant el seu interior per les dues petites finestres, tornarem enrere, fins al carrer que passa pel davant de la portalada de Cals Frares i pujarem pel mateix, fins al primer revolt en què prenem el camí que surt al davant nostre, tancat per una cadena i sense asfaltar. El seguim fins al seu final, aprox. 1.5 Km. Trobem un parell de senyals, blava i groga, la resta no està marcat.

En arribar al final d’aquest camí, girem a LA DRETA i ja veiem el Castell al cim, el seguim fins al final; fixem-nos bé en aquest punt, ja que a la tornada marxarem per la nostra esquerra.

Aquest camí dóna a un rial planer i ample que seguirem amunt fins la primera cruïlla, on tenim dues opcions per a l’atac final al castell:

1) La més TRANQUIL·LA: Prenem el camí que surt a l’esquerra i per un camí que està força bé, en cinc minuts serem dalt del Castell.

2) La més AVENTURERA: (no recomanada per a nens de menys de 6 anys).  Seguir pel camí que anem pujant i al cap de 50 metres, arribem a una plaça, on al centre hi ha un monòlit; hem d’agafar el camí que ens queda més a L’ESQUERRA i ens farà pujar al Castell per una xemeneia entre les pedres, com si fóssim autèntics conqueridors del Castell.

Arribats al cim, gaudim del Castell i és aconsellable baixar pel camí asfaltat  que passa pel davant del Castell, banda de mar.

Baixem per la primera cruïlla fins al final; i tal com hem observat a la pujada, seguirem recte cap al dins del bosc per un camí ombrívol i molt bonic, que no és el mateix pel que hem pujat.

Anem seguint el camí amb una forta baixada, i al final del bosc, girem cap A LA DRETA en un descampat, és el turó d’en Punsola que seguirem fins arribar al cementiri de Cabrera. I baixant pel carrer Josep Punsola i el que surt pel davant del Rei Ferran el Catòlic, arribarem a l’aparcament, punt i final de la nostra expedició d’avui.

COMPARTIR