Aquest any Canadà fa 150 anys

Margarida Colomer.  Historiadora
604

País joveníssim Canadà, aquest mes de juny hi vaig ser. A banda de visitar els seus magnífics parcs naturals i les muntanyes Rocalloses també vaig visitar el Parlament, seu de l’Assemblea legislativa, situat a Colúmbia Britànica.

Aquest edifici està ubicat en uns territoris dels poblats de Lekwungen, coneguts perquè hi vivien civilitzacions amb una rica cultura mil·lenària i història molt antiga. A l’interior de l’edifici trobem diferents espais decorats amb vitralls, pintures, escultures i mosaics que expliquen el seu passat colonial. A la part central de l’edifici hi ha la “Rotonda”, coberta amb una gran cúpula on s’hi troben pintures que fan referència a les principals indústries del país: agricultura, pesca, mines i boscos.

La “Rotonda” és el lloc destinat per a les grans commemoracions històriques: monuments de guerra dedicats a aquelles persones de Colúmbia Britànica que van donar les seves vides pel Canadà. Grans llibres exposats on hi ha escrit el nom dels soldats que van morir en la Primera Guerra Mundial i en la Segona Guerra Mundial.

La meva sorpresa i admiració va ser com junt amb unes plaques que feien referència a les víctimes de la Primera Guerra Mundial i a les de la Segona Guerra Mundial, n’hi havia una dedicada a les víctimes que van sacrificar la seva vida lluitant a les Brigades Internacionals a favor de la República, durant la Guerra Civil d’Espanya (1936-1939). L’anomenen la “Rotonda de les Commemoracions”.

M’agradaria pensar que en el meu país també recordem les víctimes de la Guerra Civil i tots els homes i dones que van deixar la vida per defensar la República, i que els destinéssim un espai emblemàtic i digne com el dels brigadistes internacionals del Canadà.

El grup de “Recerca de Memòria Històrica” de Mataró està investigant les adreces dels brigadistes que estan enterrats a la fossa comuna en el cementiri dels Caputxins, per comunicar als familiars on estan les seves despulles. L’Ajuntament de Mataró s’ha compromès a fer gestions institucionals. Esperem que el resultat sigui satisfactori.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí