El ciclamen, la violeta dels Alps o violeta persa

Passi Garden Home.  www.passigardenhome.com
574

El gènere Cyclamen abasta unes 20 espècies de plantes de flor típiques de l’hivern. Entre elles figura el popular C. persicum, conegut també com violeta persa o violeta dels Alps, encara que sense cap parentiu amb les violetes. Aquesta vivaç que sol emprar-se com anual és una herbàcia tuberosa originària de la Mediterrània oriental.

Aquesta petita planta destaca per les seves vistoses flors de diferents tons rosats, blanc, vermell, porpra… amb pètals vellutats més foscos a la base, que es pleguen cap amunt. Les gemmes florals solen sorgir des de finals de la tardor fins a la primavera.

Les fulles són grans i arrodonides o en forma de cor, les fulles són coriàcies, verdes per l’anvers i vermelloses pel revers, i presenten decoratius dibuixos agrisats.

Cures

El ciclamen és molt més senzill de tenir cura del que sembla. Alguns consells:

  • Busca un lloc lluminós, però fora del sol directe i fresc, amb temperatures que no superin els 18º ni baixin de -5º. No li agrada la calefacció ni la sequedat que produeix.
  • Procura-li aire fresc. Un consell perquè el teu ciclamen duri més temps: treu-lo a l’exterior durant la nit i torna al seu lloc al matí.
  • Rega’l amb moderació. Contràriament al que es creu, el ciclamen no necessita molta aigua. L’excés pot provocar la putrefacció de les seves arrels tuberoses. Les flors i fulles no s’han de mullar, el més recomanable és regar per immersió.
  • Pinça les flors i fulles marcides exercint una lleugera torsió de la tija amb els dits.
  • Dona-li fertilitzant per a plantes en flor de tant en tant perquè s’obrin els botons.
  • Encara que el ciclamen se sol rebutjar després de la floració, és una herbàcia tuberosa que es pot conservar durant diversos anys (fins a 20!), si es respecta el seu període latent. Per a això cal reduir i després interrompre el reg després de la floració (maig-juny). El test s’ha de col·locar en un lloc fresc i lluminós i s’han de podar les fulles seques. A partir de setembre el reg s’ha de reiniciar poc a poc. Les fulles es desenvoluparan lentament durant quatre mesos (es pot abonar quan el creixement vegetatiu sigui evident).
COMPARTIR