Crisantems: sols de tardor

Passi Garden Home.
429

Chrys per krysous, daurat, en grec, i anthemum, forma superlativa anthos, flor: el crisantem, la gran flor daurada, va ser batejada així pel propi Linneo al segle XVIII. Però ja portava mil·lennis als jardins. El seu cultiu com a planta ornamental va començar a Xina fa uns 3.500 anys. D’allí va passar al Japó, on es va convertir en el símbol de la Corona imperial. A Espanya es va introduir probablement al segle XIX i, donada la seva època de floració i la seva bellesa, és la flor més típica del 1 de novembre, dia dels Fidels Difunts.

Amb el nom genèric Chrysanthemum es coneixen actualment nombroses espècies i híbrids d’herbàcies perennes de la gran família de les Asteràcies o Compostes, a la qual pertanyen també els asteres, dàlies i gira-sols. Comparteixen totes elles la característica inflorescència en capítol: un disc amb un botó central format per flors hermafrodites i una filera exterior -simple en el cas de les margarides, que també són crisantems- de flors femenines disposades de forma radial.

Una gran varietat d’híbrids
Avui hi ha una gran varietat d’híbrids fàcils de conrear en jardins i terrasses, que es tradueixen en exemplars vigorosos que aconsegueixen entre 30 centímetres i més d’un metre d’alçada. Però el més important és el seu espectacular desplegament floral: tots els colors, excepte el blau, en un ventall de formes que van des de la senzilla margarida, amb botó central i una sola fila de pètals, fins a les dobles, semidobles i pompons, passant per les de anemone, aranya o cullera. De mida imponent o mini.

A més, poden florir copiosament d’agost a desembre. Els més habituals per a exterior són les varietats de C. x grandiflorum (o Dendranthema x grandiflorum), que al llarg dels anys han sorgit de mans dels viveristes a partir del C. x indicum i C. japonicum. Entre elles, els Korean, de gran resistència; els C. x rubellum (o Dendranthema zawardskii), especialment apropiats per conrear en testos; els pompons japonesos, mates nanes molt espesses amb primoroses floretes, i les varietats esprai, més recents, d’aspecte informal i bonica ramificació amb nombroses flors per tija, però menys resistents.

Bones combinacions
Ja sigui al jardí o en un conjunt de testos a la terrassa, els crisantems harmonitzen bé entre si agrupats en parells o trios de diferents colors.

Una altra opció és triar varietats de flors d’un mateix to però diferents formes.

Els pompons japonesos van de meravella amb gramínies com la Deschampsia flexuosa ‘Tatra Gold’ o les fulles palmades de laHeuchera ‘Caramel’, molt belles a la tardor.

Conrear crisantems a la’ire lliure
A Garden Center Passi trobaràs crisantems fàcils de conrear al jardí o els contenidors de la terrassa. Són herbàcies perennes i poden durar molts anys, però també pots tractar-les com anuals i rebutjar després de la floració.

• Necessitats: Estimen el sol (el del matí, el que més), que propicia flors abundants, i són grans consumidores d’aigua i nutrients. Necessiten un substrat neutre, encara que suporten l’acidesa i l’alcalinitat lleus; una terra fèrtil amb bon drenatge és l’ideal. Exigeixen que el sòl estigui humit, però no toleren l’excés d’aigua ni la seva falta (excepte el C. frutescens, molt rústic, que pot viure en substrats bastant secs). Durant els períodes de creixement i floració agraeixen l’aportació d’un fertilitzant ric en nitrogen i potassi. La seva resistència els permet suportar temperatures molt fredes.

• Subjecció: Alguns tipus de crisantems que emeten llargues tiges i grans flors necessitaran l’ajuda de tutors, sobretot si la zona és ventosa; altres són prou forts i no els necessiten. La poda contribueix en gran mesura a configurar les mates i a procurar tiges més llenyosos. Si es pincen els exemplars al final de la primavera es desenvoluparan més compactes i donaran moltes més flors. Les plantes que reben poc sol o viuen en un sòl pobre en nutrients emetran tiges més febles.

• Malúries i malalties: Els crisantems que es conreen a l’aire lliure són menys propensos a l’atac de plagues i malalties que els d’interior. Són sensibles a l’oïdi, de manera que no convé mullar les fulles al regar. Els pugons, l’aranya vermella i la mosca blanca també poden atacar-los, així com els llimacs i cargols, i els fongs del sòl que sorgeixen per l’excés d’aigua.

• Multiplicació. És fàcil obtenir nous exemplars dividint les mates cada dos a quatre anys, o per esqueixos apicals de 8 a 10 centímetres que es planten directament a terra. També es multipliquen per llavors.

Trucs perquè la flor duri més
Eliminar les flors marcides. Quan una flor s’espatlla cal treure-la de seguida, així la planta no gastarà energia en produir llavors i la invertirà en florir de nou. Encara que no totes les plantes produeixen diverses floracions en una mateixa temporada, sempre és recomanable aquesta tasca per dos motius principals: per evitar plagues i malalties, ja que les flors marcides són perfectes amagatalls per a elles, i per donar-li al jardí o la terrassa un aspecte pulcre i saludable.

Despuntar per obtenir més flors
Els despuntis o pinçats també contribueixen a allargar la floració. Es tracta de lleugeres podes que es poden practicar per obtenir major densitat de floració. Cal retallar lleugerament les puntes dels brots perquè sorgeixin altres laterals i es formi una mata més compacta i ramificada, que donarà moltes més flors.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí