Les dones reclamen pensions dignes

Margarida Colomer.  Historiadora
648

El 8 de març és la diada de la Dona treballadora. Hi ha cada vegada més consciència de les injustícies i les desigualtats envers les dones. L’any passat va ser una jornada de lluita molt important i esperem que aquest any ho torni a ser. Malauradament les dades i els fets de cada dia ens en fan ser conscients de les flagrants desigualtats.

A Catalunya la meitat de les persones que cobren pensions som dones i cobrem com a mitjana un 39% inferior a la dels homes. Si la pensió mitjana de les dones és de 770 euros mensuals, la dels homes arriba  a 1.260. La diferència reflecteix les desigualtats del mercat laboral.

Els analistes aconsellen que cal establir polítiques i mesures que s’apliquin abans de jubilar-se i que garanteixin a homes i dones desenvolupar les seves carreres laborals en igualtat d’oportunitats: Llei d’igualtat salarial, corregir la precarietat del nostre mercat laboral, millorar les condicions laborals d’aquells sectors més feminitzats, augment de la inversió pública en els serveis de cura dels infants i persones grans i facilitar polítiques de conciliació família-treball.

Cal reclamar la supressió de l’IRPF de les pensions, ja que és un impost de rendiment del treball que l’hem pagat tots plegat el llarg de la nostra vida activa. L’atur ha fet fora de la població activa moltes de les seves treballadores i estan vivint de la pensió dels avis. Aquesta situació és un element que fa augmentar les bosses de pobresa al nostre país.

Està clar que el sistema de pensions no és l’instrument únic pel qual es compensin totes les desigualtats. Hem de treballar per corregir les desigualtats de gènere a tots els sectors de la societat. Hem de plantar cara d’una vegada per totes a la desigualtat econòmica com a la de gènere.

La “Marea Pensionista” ha organitzar mobilitzacions a diversos llocs del país. Es demana la “reforma integral” de les pensions i fora el model actual. Per una vida digna i feminista. La lluita ha de ser un element indispensable.

Segons Simone de Beauvoir: “No oblidis mai que quan vingui una crisi política, econòmica o religiosa, els drets de les dones tornen a ser qüestionats. Aquests drets mai es donen per adquirits. Cal estar de manera permanent vigilants durant tota la nostra vida”.

COMPARTIR