El jardí a les vacances

Passi Garden Home.  www.passigardenhome.com
652

Si prens uns dies de descans i no tens qui cuidi el teu jardí o la teva terrassa, abans de marxar de vacances hauràs desenvolupar una sèrie de tasques, sobretot si la teva absència serà prolongada. Aquí t’expliquem què pots fer perquè ho trobis tot bé al teu retorn.

Si el reg funciona, el jardí està fora de perill

Si a la provisió d’aigua està assegurada, el factor més limitant per a les plantes del jardí en aquesta època de l’any, ja es té molt aconseguit.

El fonamental és assegurar una bona provisió d’aigua. Els sistemes de reg automàtics, ja siguin per degoteig o aspersió, són de gran ajuda. Alguns consells:

 • Instal·la piles noves al programador del reg. Si s’alimenta amb corrent elèctric i en la teva zona solen produir tempestes estiuenques, assegura’t que la pila que porten està en perfectes condicions, amb càrrega suficient per mantenir el sistema en funcionament fins que torni el subministrament.
 • Programa l’hora de reg a primeres hores del matí o a últimes de la tarda.
 • El reg per degoteig ha d’aportar aigua a totes les plantes, especialment a les que s’han plantat recentment. Revisa les abraçadores dels empalmaments perquè no es deixin anar si augmenta de pressió de l’aigua per un menor consum.
 • Revisa aspersors i difusors: han d’emergir correctament i solapar les zones de reg uns amb els altres perquè no quedin àrees sense regar.
 • Si tens plantes en contenidor, situa-les als voltants de la zona que es rega per degoteig i incorporals uns microtubs amb degoters que es connectin a la canonada que porta l’aigua.

D’altra banda, també és aconsellable realitzar les següents tasques:

 • Birba les males herbes. Són molt resistents i si les deixes que madurin i produeixin llavors es dispersaran per tot el jardí i serà difícil o més complicat eradicar-les. A més, competeixen per l’aigua i els nutrients.
 • Cava escocells al peu d’arbres i arbustos perquè retinguin l’aigua, especialment al voltant de les plantes que has plantat recentment.
 • Poda les branques trencades dels arbres, arbusts i enfiladisses perquè l’aire i les tempestes estiuenques no els esgarrinxin i pateixin encara més danys.
 • Entutora les plantes de port dret perquè no es tombin amb el pes de les flors.
 • Les plantes susceptibles a l’atac dels cargols, com les bulboses en general, han de protegir-se tirant-hi un producte antillimacs a la base de la tija.
 • Sega la gespa just abans de sortir de vacances, però no tallis més d’un terç d’altura (ja saps: quan la calor és intensa és millor que l’herba estigui una mica més alta); passa-li el corró de pues o escarificador per airejar, i dóna-li un bon reg.

La terrassa, molt més sensible

De cara a les vacances, les plantes cultivades en terrasses i balcons necessiten més atenció que les que creixen a terra del jardí, ja que la capacitat de retenció d’aigua dels contenidors és molt més limitada. Hi ha tasques comunes i altres pròpies d’aquests espais, en les que influeixen notablement dos factors: el temps que romandran sense atenció i la zona on viuen.

 • Si comptes amb una aixeta a la terrassa pots instal·lar un sistema automàtic de reg per degoteig proveït de programador, que regui tant les plantes de les jardineres com les dels testos.
 • Si no comptes o no vols instal·lar reg automàtic a la terrassa o al balcó, al teu centre de jardineria trobaràs sistemes basats en dipòsits d’aigua proveïts de programador, que actuen de forma similar als que s’acoblen a l’aixeta. Del dipòsit surt una canonada que porta l’aigua als diferents testos (demana que t’ajudin a calcular la capacitat). Un altre recurs són les ampolles amb dispensadors, que es claven en el substrat.
 • Els polímers que es col·loquen sobre el substrat poden ajudar-te a resoldre el problema principal: la manca d’aigua. També pots barrejar els hidroabsorbents amb la terra, o fer servir saquets o cons de gel, que duren un mes i regulen l’aportació d’aigua.
 • Col·loca una pantalla que impedeixi que el sol més fort afecti les plantes, o deixa tirat un tendal, sempre que no corri perill de volar si fa vent.
 • Situa les plantes en test en un lloc ombrejat (sempre que no et compliqui molt moure-les) i no exposat al vent, que desseca molt.
 • Protegeix els mobles. Recull i posa a cobert el para-sol i els mobles de la terrassa. En el teu centre de jardineria trobaràs fundes especials per preservar-los.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí