El Maresme acull durant el 2022 una xifra rècord de rodatges

Text: Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme
249

S’han rodat un total de 298 dies a 26 municipis del Maresme, segons les dades de la Maresme Film Commission.

L’evolució dels rodatges al Maresme és imparable: any rere any s’assoleixen nous rècords que demostren l’atractiu de la comarca per les productores. Durant el 2022 es van celebrar 228 rodatges de 114 produccions diferents, pel que es van estar gravant seqüències durant 298 dies a 26 municipis, segons les dades de la Maresme Film Commission (MFC), l’organisme dependent del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme que atén els rodatges a la comarca i que va gestionar més de 400 peticions. “Estem molt contents dels resultats finals, hem incrementat un 25% el número de rodatges i estem en línia ascendent. El Maresme ja forma part del mapa de rodatges a nivell de Catalunya i estatal”, afirma Albert Roca, un dels gestors de la Maresme Film Commission. També s’interessen per la comarca productores internacionals.

La xifra d’enregistraments no ha parat de créixer: l’any 2021 se’n van realitzar un total de 182, el 2020 se’n van fer 127, el 2019 van ser 134 i el 2018, 36. És a dir, suposa un increment del 500% des del moment de creació de l’organisme fins el tancament de l’any passat. “Des del 2018, que es va començar a implementar aquest servei, ens ha permès aglutinar les localitzacions i fer d’antena parabòlica, que cada vegada s’ha fet més gran. L’increment de filmacions, de produccions i de localitzacions ha estat exponencial i ara ens permet abordar una nova fase, que és la d’homogeneïtzar les tramitacions i posar en marxa rutes cinematogràfiques que ens donaran una mica més de color i visibilitat a tot l’entorn pel que han passat les grans filmacions”, exposa el president del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, Joaquim Arnó. La intenció és que la MFC coordini les peticions administratives de tots els municipis adherits, al mateix temps que es promocioni el turisme cinematogràfic a la comarca a través de rutes per localitzacions on s’han enregistrat escenes de sèries i pel·lícules.

Des de la Maresme Film Commission consideren que “la clau no només rau a trobar l’espai, sinó també en incentivar la seva arribada i acompanyament”, tot i que també exposen que “calen polítiques destinades a enfortir el teixit industrial del sector, promoure la creativitat i continuar apostant fermament per l’audiovisual a la nostra comarca”.

El municipi més demandat ha estat la capital del Maresme: Mataró, ha estat el plató de 61 rodatges, seguit de Sant Vicenç de Montalt i Montgat, tot i que cada producció pot desenvolupar el seu rodatge durant diferents dies, a un o més municipis i en diversos espais d’un mateix poble o ciutat. Al web de la MFC hi ha classificades 430 localitzacions, tant públiques com privades. “Tenim moltes peticions de rodatges i, tot i que no totes acaben a la comarca, per a nosaltres és important que qualsevol producció que passi per Barcelona i Catalunya ens pregunti per possibles localitzacions. Cada vegada tenim més localitzadors que estan interessats en conèixer la comarca per trobar espais i des de la Maresme Film Commission intentem facilitar-los la feina en tema de permisos i d’orientació pels seus projectes”, afirma Albert Roca.

Les sèries de televisió han estat el tipus de rodatge predominant, representant un 29,40% del total. En segon lloc hi ha els espots publicitaris (21,92%), seguit dels llargmetratges (13,60%) i dels programes de televisió (12,72%).

Entre els títols destacats trobem El cuerpo en llamas, una sèrie de Netflix inspirada en fets reals protagonitzada per Úrsula Corberó i Quim Gutiérrez, que ha estat rodada en part a Alella, Arenys de Mar i Mataró; o la pel·lícula El favor, amb Inma Cuesta, Diego Martín i Sara Sálamo, que s’ha enregistrat a Alella, Arenys de Munt, Argentona i Sant Vicenç de Montalt. Altres produccions que han tingut municipis maresmencs com a escenari han estat Loli Tormenta, d’Agustí Villaronga; La Mesías, dirigida per Los Javis; Pájaros, Las invisibles o A través del mar, la segona part de la pel·lícula romàntica de Netflix A través de mi ventana.

Un cel de plom, Creatura, Bienvenidos a Edén, Tu también lo harías, Selftape, Mi soledad tiene alas i Sin huellas són altres títols que estan pendents d’estrena i que s’han rodat al Maresme, tots ells de producció nacional, mentre que Palomino, Mrs. Davis i No voy a pedirle a nadie que me crea, són produccions internacionals, de Gran Bretanya, Estats Units i Mèxic respectivament. Destaquen també Smiley i Bojos per Molière, ja estrenades.

 

COMPARTIR