El plaer de la lectura

Margarida Colomer.  Historiadora
745

Enguany i com quasi podríem dir-ne tradicional, la diada de Sant Jordi ve acompanyada de llibres i roses. Aquesta festivitat ens obliga a parlar de la lectura.

Si fem una mirada a l’època llunyana, observem que els llibres no arribaven a la majoria de la població, eren objectes privilegiats per a aquells d’esperit selecte. I si aquests poguessin veure per uns instants les possibilitats actuals, s’encendrien de passió.

Llegir és un exercici de plaer que avui està a l’abast de tothom. Les biblioteques organitzen contes per a infants i per a joves, afavorint l’hàbit per a la lectura i creant un fantàstic refugi d’esbarjo.

A l’escola se’n fa divulgació i es treballa la lectura de diferents tipus de literatura. Així l’alumne pot estudiar la poesia, la novel·la i altres gèneres literaris que el faran descobrir el món. Aquest interès per la lectura hauria de ser potenciat per la família, en moltes llars ja és un hàbit i en altres encara ho han de descobrir. Esperem que la televisió no acapari el temps lliure familiar.

La selecció de lectures per a gent gran s’ha convertit en una activitat literària habitual. Cada dia hi ha més persones que ens organitzem en grups de lectura i durant l’any tenim l’oportunitat de llegir llibres i comentar-los en grup. Aquesta pràctica avui dia és activa a moltes poblacions del nostre país.

La lectura ens porta a nous coneixements, descobrim terres desconegudes, cultures diverses, trames humanes interessants que, a vegades, ens fan identificar-nos en situacions quotidianes i fins podem descobrir-nos i identificar-nos amb algun personatge. Ens aporten reflexions que poden ser enriquidores.

El llibre no ha de ser imposat, però es bo que llegim. Quan no tenim aquest hàbit hem perdut una oportunitat per créixer de manera personal i de gaudir d’un plaer que tenim a l’abast.

Penso que els llibres són indispensables per a una vida plena. La lectura incrementa la imaginació i perjudica la ignorància. La lectura ens fa més cultes i més lliures. Una de les coses més bones de l’aprenentatge és aprendre a llegir i descobrir el plaer de fer-ho.

COMPARTIR