El Remei

Josep Grau.  MONTALTREK. Associació Excursionista Sant Vicenç de Montalt
563

El  Remei és una ermita situada a cavall entre Arenys de Munt i Sant Vicenç de Montalt i que visitarem en aquest calorós mes, ja que la ruta passa entre rials que  estan envoltats d’alzines en els seus marges que els hi proporcionen ombra o bé estan enclotats i l’ombra està assegurada.

La sortida la farem des d’Arenys de Mar, deixarem el cotxe a el Calisay, a la part alta de la riera que travessa el municipi. El lloc havia estat un molí fariner, fins que el 1896 va ser inaugurada la Destil·leria Mollfulleda, fabricant del popular licor. L’arquitectura de l’edifici i el seu interior, bé valen fer-hi una visita.

També ens trobarem en aquesta sortida Can Jalpí, on destaca a l’entrada de la finca, una edificació que fa de porta seguida d’un passeig de plataners i al final trobem el castell amb dues torres emmerletades i per a completar-ho per sota del castell hi ha un llac artificial. Actualment una part del parc són jardins de l’Ajuntament d’Arenys de Munt i és un lloc ideal per a passar-hi un matí amb tota la família.

Continuarem  pels rials i tot  seguit ens enfilarem cap a El Remei, situat a un altiplà a 206 metres sobre el nivell del mar. En aquest indret privilegiat, s’hi bastí al segle XVI el gran casal d’una poderosa nissaga de terratinents i mercaders.

La flora que podem trobar és molt variada, però destaca pujant a la part del darrera de la Masia del Remei uns Acanto  (Acanthus Balcanica), que és una tija llarga amb fulles multicolors blanques, blaves i liles que baixen en forma de llengüetes i just al davant de El Remei uns magraners joves, que fan una flor vermella, amb una distribució geomètrica molt marcada.

COM ANAR-HI?

Itinerari:  Circular. Durada:  3h. Desnivell: 186 m. Distancia: 8.5  Km. Època: Tot l’any.

Com ja hem dit, entrem a Arenys de Mar i aparquem el cotxe al Calisay que està a la riera que travessa el municipi.

Comencem a caminar riera amunt, direcció muntanya (nord-oest) i a mida que anem pujant, entre un passeig de plàtans molt grans, ens desplacem a la banda de la dreta fins que l’autopista, que passa per sobre nostre. Aquí veurem un pas soterrani de color blau que travessarem i continuarem pujant pel davant d’unes cases que són el barri de Vallvidrera.

Quan acaben aquestes cases (uns 160 metres des de la sortida del pas soterrani), veurem a l’altre banda de la riera una porta de castell, és a Can Jalpí, ens posarem al mig de l’illa que formen les carreteres i d’aquí travessem al camí que s’inicia més avall del castell i que un rètol ens indica “Can Sagrera”. Prenem aquest camí, per la part ampla i que continua vorejant l’autopista, NO agafem el trencall que diu “Can Sagrera”.

Seguim aquest rial ample uns 650 metres i en aquest punt el camí entra cap al bosc i el continuem seguint, passem una cruïlla que indica “veïnat de Can Deri” i nosaltres continuem recte ignorant els trencalls.

Uns 100 metres més amunt hem de prendre el camí de L’ESQUERRA, on un rètol ens indica “Pla del Remei”. Anem pujant per un rial fondo, fins que al cap d’1 Km. en una cruïlla a L’ESQUERRA, trobem un mural de rajoles amb un poema de Jacint Verdaguer, hem de girar cap a L’ESQUERRA, observem el mar i la costa  ja que seran les vistes més boniques de la sortida; i al cap de poc ja haurem arribat a El Remei.

Continuem: el camí fa una giragonsa  i trobem una cruïlla que ignorem i seguim recte, anem baixant per un rial solejat envoltat de vinya per un costat i bosc per l’altre. No el deixem fins que hem  travessat l’autopista per sobre.

Deixem una cruïlla que entra a la Colònia Andersen i agafem el primer rial ample que trobem a MÀ ESQUERRA  (aprox. a 120 metres). El seguim fins al final.

Ara ja estem a Arenys de Mar a una cruïlla empedrada, i seguim recte per un camí de sorra que puja lleugerament, ignorant el Rial Llarg que hem travessat.

A la nostra dreta queda una rotonda que és una entrada de la urbanització La Victòria, no ens desviem i seguim recte per un corriol ara més estret.

A uns 100 metres, a un trencall a on veiem uns tubs de color groc del Gas, agafem el camí de L’ESQUERRA  i seguirem per un corriol molt bonic i estret fins arribar al final a un espai ample i desembarassat, a la nostra dreta tenim l’entrada d’un túnel.

Seguim cap a L’ESQUERRA, hem de passar pel costat de una rotonda gran i a mà ESQUERRA hem de prendre el primer carrer a on hi ha els Mossos d’Esquadra i els Bombers. El seguim fins el final i haurem arribat al Camp de Futbol.

Al Camp de Futbol, girem a LA DRETA i després d’uns 170 metres, GIREM A L’ESQUERRA i al final del carrer, que acaba en una forta baixada, haurem arribat al Calisay, punt final de la nostra sortida.

Podem prendre un refresc a una de les terrasses que hi ha a la riera i tornarem a casa com nous.

COMPARTIR