Frozen II

Jesús Gonzàlez.  @jesusgonnot
1221

La continuació de Frozen tenia el llistó ben alt. No era una tasca fàcil idear noves aventures de les princeses d’Arendelle després de l’èpica del primer lliurament. També suposava un repte crear noves cançons que superessin l’arxifamós “Let it go” i els altres hits de Frozen. Però, sobretot, calia desenvolupar amb coherència el personatge d’Elsa, reina i maga de la natura a parts iguals.

Un cop vista Frozen II (a partir d’aquí hi haurà molts spoilers) es pot dir que passa amb bona nota però amb alguna dificultat. La banda sonora és digna continuadora de l’anterior, tot i que més d’un trobaran a faltar un èxit supervendes. Cançons de musical amb una vena lírica, tocs de jazz (pel personatge del ninot de neu) i un apunt rockero de Kristoff (amb imatges que piquen l’ullet a Queen i Jon Bon Jovi). L’argument fa un bon gir i es centra en l’origen dels poders d’Elsa, aquest personatge tan atípic de Disney per ser tan outsider. Fent un poti-poti de tradicions inspirades en els mites nòrdics (cultura Sami) i els indis americans, el film transita per un món màgic amb esperits, focs, tòtems i homes de pedra. Fins i tot, a la part central, desdobla l’acció i separa les protagonistes com també passa a El señor de los anillos. La memòria i el passat (que s’ha de reparar) guien les passes de les dues princeses fins la resolució final.

Finalment, Elsa, el personatge més interessant de la Disney en molt de temps. Una rebel amb poders màgics atorgats per la natura a qui li ha tocat ser reina. Ella, que és un esperit lliure, prefereix viure integrada en la natura com ja li succeïa a Pocahontas (fins i tot comparteixen cançó dedicada  al riu). Prefereix viure al costat dels seus com ja li passava a la Sireneta (a qui fa una picada d’ullet). Anna, per altra banda, guanya més protagonisme en acceptar ser la successió al tron d’Arendelle i el matrimoni amb Kristoff. Malgrat la modernitat feminista d’Elsa (aquí Disney perd la possibilitat de construir un personatge diferent), Anna compleix el seu paper i restaura el patriarcat a Frozen II.

COMPARTIR