La força està en tu. I no és conya

José Ma Guillén Lladó.  Psicòleg i terapeuta ment-cos. www.josemariaguillen.com
825

El que més em satisfà de la meva feina és veure com, al cap d’unes setmanes de treball psicològic i d’autoconeixement, les persones milloren o resolen els problemes que les va portar a consulta. Tot i ser un treball complex i molt personalitzat, un dels aspectes més importants és ajudar-les a potenciar i utilitzar millor els seus propis recursos interns, doncs bona part de la solució sol estar dins d’un mateix.

En termes generals, estaríem parlant d’un procés d’autodescobriment i d’empoderament, és a dir, descobrir aquest potencial intern i aprendre a utilitzar les eines mentals i psicològiques necessàries per fer-lo créixer i optimitzar-lo, augmentant l’harmonia i la força mental davant de qualsevol repte o situació. La persona, llavors, pren consciència del poder i responsabilitat que té sobre la seva vida i les seves emocions, pensaments, decisions i conductes, així com una millor acceptació i satisfacció general respecte a ella mateixa, amb més autoestima i confiança.

El més important, però, no és el nom, la descripció o com es vesteixi aquest procés, sinó el resultat. Tot depèn del que cregui cadascú, de com ho interpreti i com ho visqui. Es tracta d’entendre aquest poder, sentir-lo, aplicar-lo. La diversitat de pensaments i creences, no han de ser mai un obstacle, sinó una manera d’aconseguir-ho. La imaginació, la fe, la creativitat, poden ser eines positives i valuoses en algunes persones.

En la ficció d’Star Wars es diu —La força està en tots, l’important és controlar-la—. Encara que pugui no semblar-ho, en la realitat també és així. Si aprofitem i controlem millor la nostra capacitat i força mental, podem afrontar més positivament les situacions negatives que ens poden afectar emocional i somàticament. En termes de ficció, podrem transitar pel costat lluminós i evitar veure’ns abocats al costat fosc.

Les persones creients també poden beneficiar-se de la seva fe. Alguns estudis han comprovat que aquestes persones es recuperen abans de ferides i malalties que la resta. Aquesta fe la poden sentir com una mena de llum que els hi dona força per afrontar les adversitats.

És cada cop més habitual la pràctica de tècniques de meditació en les que la persona pren consciència de la seva energia interior i aprèn a sentir-la i canalitzar-la de manera harmònica. L’aurèola metafísica que antigament envoltava aquestes tècniques, va donant pas a uns coneixements i unes activitats cada cop més acceptades, com per exemple, el ioga.

La clau està en trobar la manera d’utilitzar la força interior de manera més positiva i millorar el benestar personal.

COMPARTIR