La importància de tenir una bona autoestima

Anna Plana Mundó.  Psicòloga, Sexòloga i Terapeuta de Parella. www.annaplanamundo.com
276

L’autoestima es va desenvolupant al llarg del Cicle Vital en base a les pròpies experiències que anem tenint, de manera que la conreem durant tota la vida, podent aquesta de sortir enfortida o debilitada, en base a les pròpies experiències i característiques personals.

Tot i això, els primers anys de vida seran fonamentals ja que, juntament amb la Teoria de l’aferrament, en base a l’experiència familiar i l’educació rebuda, comencem a formar esquemes cognitius en base a la nostra vàlua que començaran a marcar la nostra concepció de si ens mereixem ser estimats o no.

Tot i les experiències de la primera infància, l’autoestima es pot treballar i millorar durant tota la vida, gràcies a l’ajuda de professionals de la salut.

A quines àrees de la nostra vida afecta tenir una baixa autoestima?

Simplement dit, a totes. Les projeccions i pensaments que tenim sobre nosaltres mateixos afecten directament les nostres emocions i la nostra conducta. És a dir, els altres et veuen, et valoren i et tracten, com tu et veus, et valores i et tractes.

La baixa autoestima i la seva relació amb l’assertivitat

L’assertivitat s’entén com la capacitat d’expressar els desitjos i les necessitats pròpies, sense faltar a les altres persones. És a dir, relacionar-se amb les persones sense ser submís, ni agressiu, però sense deixar de banda les nostres pròpies necessitats.

Quan es té baixa autoestima, les persones tendeixen sempre a prioritzar els desitjos dels altres per por de ser jutjades negativament, al rebuig o la solitud, de manera que sempre es deixen en un segon pla.

Sabem reconèixer que tenim una baixa autoestima?

En moltes ocasions, cal un detonant com un acomiadament o una ruptura amorosa no desitjada per adonar-nos que tenim una baixa autoestima, ja que moltes vegades vivim en “pilot automàtic” i normalitzem la nostra pròpia realitat, sense analitzar detingudament les nostres relacions i les nostres conductes amb l’entorn que ens envolta.

La baixa autoestima és, doncs, la causa i/o la conseqüència de molts trastorns psicològics. Tanmateix, la psicologia és la ciència que proporciona eines per a l’autodescobriment i per a treballar l’autoestima perquè ens valorem com realment mereixem.

COMPARTIR