La pandèmia del pecat

Jesús Gonzàlez.  www.twitter.com/jesusgonnot
255

Aquest 2021 es compleixen 40 anys de la irrupció del VIH, la pandèmia més mortífera del segle XX. Ara ja sabem, malauradament, que no ha estat l’última. Una pandèmia que, inicialment, va servir per estigmatitzar el col·lectiu homosexual (entre d’altres) i un virus pel qual encara no s’ha trobat una vacuna.

Amb 40 anys ja tenim una perspectiva de com han anat les coses en el terreny de la SIDA i el VIH, sobretot en els misteriosos i frustrants temps del començament.  Sobre aquests inicis desesperants la plataforma HBO acaba d’estrenar la sèrie It’s a Sin (És pecat), amb un títol inspirat en la popular cançó homònima de Pet Shop Boys que, entre línies, parlava de ser homosexual a una Anglaterra, la de finals dels anys 80, que encara perseguia el “foment intencionat de l’homosexualitat” en el famós article 28.

It’s a Sin explica la història d’una colla de joves londinencs en un arc temporal de 10 anys que comença, com no podria ser d’una altra manera l’any 1981, annus horribilis en què apareixen els primers casos de SIDA a tot el planeta. Els 5 amics comparteixen pis i, en més d’una ocasió, llit o parella sexual. Són temps de diversió a Londres, de descoberta sexual quasi sempre sense prendre precaucions, de mai estar avorrit tal com expliquen els Pet Shop Boys al tema “Being Boring”.

Però la SIDA apareix i sembra la mort, en poc temps, la malaltia de l’amor entre gais (tal era l’estigma) sembra la desolació i el desconcert. Un fet més sagnant al Regne Unit perquè un malalt amb VIH podia ser detingut per delicte contra la salut pública. I, de fet, tot això és el que viuen els companys de pis del Pink Palace i els seus  voltants. No es tracta de cap spoiler: el virus no perdonava a ningú, no hi havia sorpreses. I no n’hi haurà fins més endavant (moments que no recull la sèrie). No era estrany anar a 3 i 4 enterraments a la setmana, com també explica Pose, la sèrie de Netflix. It’s a Sin és un intent de posar rostre a la malaltia i retornar la humanitat a moltes d’aquelles víctimes anònimes que van morir per la desídia i l’homofòbia.

It’s a Sin és una creació de Russell T. Davies, un guionista i productor britànic que porta ja uns anys documentant tot el que succeeix al col·lectiu LGTBI+ del seu país. De la seva mà han sortit sèries com Queer as FolkBananaYears&Years i els darrers 15 anys de Doctor Who. Amb la seva nova sèrie Davies intenta il·luminar els primers temps de la pandèmia i donar-los a conèixer a les noves generacions. Estratègia que compleix donant protagonisme a actors com Olly Alexander (cantant de Years and Years i militant), Stephen Fry o Neil Patrick Harris. Menció a part mereix l’excel·lent banda sonora plena de clàssics de l’època que tan bé dialoguen i comenten l’argument.

COMPARTIR