Les conductes més predictores de les separacions de parella

Anna Plana Mundó.  Psicòloga, Sexòloga i Terapeuta de Parella. www.annaplanamundo.com
126

En les relacions de parella, la dita popular de què “l’amor és com una planta que s’ha de cuidar i regar” seria molt ben encertada, ja que els reforçaments positius són un aspecte importantíssim a mantenir en les relacions de llarga durada i mai “donar per feta” a la nostra parella, ja que això sol ser un aspecte que desgasta la qualitat de la relació.

Tot i això, hi ha quatre tipus de reforçament negatiu que són especialment rellevants, ja que solen preveure una separació, és el que coneixem com “Els quatre genets de l’apocalipsi” (Gottman, Notarius, Gonso, Markman, 1979). Anem doncs a veure’ls:

Crítiques constants a la parella

Són totes aquelles conductes que pretenen desqualificar a la parella, ja sigui de forma generalitzada: “Ets un desastre”, “Mai fas res bé”, o en àmbits específics: “Millor no t’ofereixis tu, que no ets una persona amb dons de lideratge”. Aquestes crítiques es poden presentar de manera directa, com seria per exemple: “No serveixes per a res”, o de manera indirecta en forma de pregunta: “Per què sempre has de donar la nota”?

Mostres de despreci

És tot aquella conducta verbal i no verbal que mostra la poca valoració que se sent envers l’altra persona. Poden arribar a ferir molt i danyar l’autoestima. És el major predictor de divorci. Serien frases com: “És que ets tonto”, “Tu què has de saber la resposta, si no saps fer la o amb un canut”.

Indiferència

Una de les conductes predictores de separacions que passen més desapercebudes és la d’indiferència. Es poden manifestar de diverses maneres, des de no mostrar cap tipus d’interès envers l’altre, fer una vida paral·lela sense comptar amb la parella, etc.

Actitud defensiva

Són conductes molt freqüents quan hi ha problemes en la parella. És una actitud de no reconèixer els problemes i no fer-se responsable dels mateixos. S’interpreta sempre la comunicació verbal i no verbal de l’altra persona com un atac. Per exemple: “No em donis lliçons”, llenguatge no verbal com creuar els braços, riure sarcàstic, etc.

COMPARTIR