Mals aires post-electorals

Margarida Colomer.  Historiadora
498

La campanya de les passades eleccions del 21-D es va fer en un estat d’excepció a tot Catalunya. L’article 155 va afectar especialment els actes electorals dels grups independentistes, hi ha uns líders a la presó i uns altres a l’exili. Tot i això, per voluntat popular, JxC, ERC i CUP han arribat a tenir majoria absoluta. El greuge és que continua l’estat de repressió dirigit especialment als defensors d’una República Catalana.

No és normal en un estat democràtic que avui encara siguin a la presó els càrrecs electes i que els altres visquin exiliats a Brussel·les, quan realment no han comès cap delicte dels que se’ls imputa. L’article 155 ha deixat les institucions catalanes a mans de l’Estat. L’aparell judicial d’acord amb l’executiu, no reconeix el dret de formar Govern ni d’anar a votar en el Parlament als diputats electes que estan pendents de judici. Això impedeix constituir les nostres institucions amb garanties democràtiques.

Em sembla estrany escoltar les veus del PP, Cs i PSC criticant les alternatives que van elaborant els partits sobiranistes, com si estiguéssim en una situació democràtica normal. Són aquells a qui els va bé la manca de drets individuals i col·lectius de les organitzacions que han guanyat les eleccions. Ells han estat els artífexs de l’article 155 i de la situació que aquest ha generat. No ens enganyem, són els grans defensors de la unitat d’Espanya al preu que sigui.

Aquest grup que es diu defensor de la Constitució, que no ha admès cap diàleg polític sobre com fer un referèndum acordat, és el que té el poder de l’exèrcit, de la policia i, en bona part, del judicial.

Per aquesta raó penso que els republicans hauran de vetllar per travar unes alternatives, sense menystenir aquest poder. Han de ser realistes, formar un Govern possible per recuperar les institucions, que pugui anul·lar l’estat d’excepció amb l’art. 155, alliberar els presos i fer tornar els diputats de Brussel·les.

Sense recuperar el govern legítim no es podrà encaminar de nou el procés cap una República Catalana i omplir-la de drets socials que tanta falta ens fa. Si no és així, aquest continuarà en mans del PP i Ciutadans.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí