Mites sobre l’amor i les relacions de parella (II)

Anna Plana Mundó.  Psicòloga del Gabinet de Psicologia Aplicada Iluro de Mataró
207

El mes passat vam començar a desmuntar els cinc mites sobre l’amor i les relacions de parella més comuns. Vam parlar de la “mitja taronja”, i com de necessària és la identitat individual en una parella. També vam comentar que si l’amor fa mal, no és amor, i que el conflicte s’ha de resoldre des de la maduresa emocional, l’escolta activa i l’empatia. Aquest mes seguim desmuntant mites sobre l’amor, un dels sentiments humans més bonics i necessaris.

La gelosia és senyal que t’estima

Com el mite que l’amor ha de fer mal, que sinó no és amor, aquest també està molt estès i és perillós. Això és perquè normalitza les relacions celotípiques i les conductes disfuncionals a la relació de parella.  La gelosia no és senyal d’amor, sinó de baixa autoestima. Malgrat això, hi poden haver casos en els quals un dels dos ha trencat la confiança i es genera desconfiança en la parella, però seria un tema per enfocar des d’una altra perspectiva.

Jo faré que canviï

Les persones no canvien per demandes externes, només quan ho decideixen per si mateixes. El motor del canvi només pot provenir de l’interior i la voluntat d’un mateix, sinó no es genera.

Amb aquest mite cal analitzar per què s’està amb una persona que no acceptes i vols canviar. Normalment és típic de les relacions en les quals un dels membres de la parella és dependent emocionalment i tem la solitud, però el tema de la dependència emocional el tractarem a un altre article més endavant.

L’amor romàntic de les pel·lícules de Disney

El mite de l’amor romàntic des de la moral de les pel·lícules Disney, en què molts i moltes de nosaltres hem crescut en la nostra infància, és un precursor de la dependència emocional.

Per sort, la societat està evolucionant i cada vegada més es qüestionen els valors patriarcals en què les dones han d’esperar un príncep ric i maco que les rescati i en depengui la vàlua i la identitat personal. Com s’ha dit, la identitat personal, la llibertat, l’autoestima i els objectius que un o una vulgui assolir a la vida, mai no han de dependre del fet de tenir parella o no.

COMPARTIR