De Nadal fins als Oscar… Pronòstics

Jesús González.  www.twitter.com/jesusgonnot
512

Els primers mesos de l’any són un dels moments més interessants cinematogràficament parlant. Acabada la campanya de Nadal, és temporada de premis passant pels Globus d’Or fins als Oscar. Nosaltres, des d’aquesta secció, farem la carta als Reis i intentarem amb aquest petit article citar algunes de les pel·lícules que haurien d’estar en boca de tothom.

Iniciem el repàs per la darrera estrena nadalenca i màgica que fa olor a premis: El gran Showman. Es tracta d’una de les poques aparicions recents de Hugh Jackman, on dona vida a uns dels pares del circ dels Ringling Brothers. Però Hollywood, com ja és habitual en temps d’Oscar, ens portarà unes quantes més pel·lícules d’aquelles que agrada dir que estan basades en fets reals. Un altre biopic que circularà per les cartelleres serà El instante más oscuro, una nova incursió en la vida de l’ambigu Winston Churchill. Aquesta cinta de Joe Wright (Expiación, Anna Karenina) es converteix en una forta candidata als Oscar perquè, a més, és la cinta protagonitzada per nazis d’enguany. I ja, avançant en el temps, amb Los archivos del Pentágono, ens traslladarem a l’any 1971, quan els diaris americans van decidir denunciar les il·legalitats del seu govern. La pel·lícula, que s’estrena en plena era Trump, promet ser polèmica per la seva lluita per la llibertat d’expressió i perquè podria suposar un nou rècord de nominacions per a Meryl Streep.

Però aquest any també serà potent el desembarcament del cinema de gènere fantàstic dins el mainstream hollywoodenc. El primer exemple el tenim en la tendra i emocionats La forma del agua, de Guillermo del Toro. Una història d’amor, ambientada als anys 50, entre una dona de la neteja muda i un home rèptil mutant. La cinta, vencedora a la Mostra de Venècia i que va inaugurar el festival de Sitges, esdevé una subliminal metàfora de la cacera de bruixes comunista, així com un homenatge al cinema fantàstic del anys 50. En aquesta línia es troba Una vida a lo grande, la darrera pel·lícula d’Alexandre Payne (Entre copas, Los descendientes). Una fàbula, protagonitzada per Matt Damon i Kristen Wiig, sobre homes minvants que viuen com rics en l’abundància de la ‘middle class’ americana.

Procedent del terreny indie també hi ha algunes pel·lícules interessants que optaran a premis. La primera seria El museo de las maravillas, el retorn de Todd Haynes. El director de Carol torna amb una pel·lícula que explica dues històries simètriques situades en dues èpoques diferents. Les altres independents de la temporada són The Florida Project, una cinta a mig camí entre el realisme social i el documental situada en un barri depauperat al costat de Disney Orlando. Lady Bird, l’òpera prima de l’actriu Greta Gerwig, que ens parla d’una noia amb inquietuds artístiques a l’Amèrica profunda. I Tres anuncios en las afueras, el nou thriller rural, que ens presenta Frances McDormand buscant revenja per la mort de la seva filla.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí