El passat dimarts 18 de setembre va tenir lloc la xerrada d’Oriol Junqueras, president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Els efectes de l’espoli fiscal i social en la ciutadania; propostes per sortir de la crisi econòmica. L’auditori de Tecnocampus Mataró-Maresme es va omplir amb unes 250 persones que van escoltar amb interès les explicacions, rigoroses però també amb un toc d’humor, del president d’ERC.
L’acte va començar a tres quarts de nou amb la presentació del mateix per part de Francesc Teixidor, cap de llista d’ERC a Mataró a les darreres eleccions municipals, i Carles Roy, empresari impulsor de Catalunya diu prou.
Un auditori atent va escoltar les explicacions d’Oriol Junqueras que va exposar que tenim motius per preocupar-nos, però també per a l’esperança. També va parlar de l’economia alemanya com a model a seguir, i la va comparar amb la grega, que és tot el contrari. Catalunya és el país més auster del món, “en els darrers 5 anys Catalunya ha tingut 8.000 milions de superàvit a la Seguretat Social. Tot i això, Espanya ha tingut dèficit”, va exposar Junqueras.
“El nostre problema no és d’excés de despesa sinó de manca d’ingressos”, va afirmar Junqueras. La nostra feblesa és el sector públic, el 50% dels nostres impostos marxen de casa nostra, tenim un dels IRPF més elevats, l’IVA és un dels més elevats d’Europa i a sobre tenim manca d’ingressos. Tot i així hi ha algun signe positiu, i va posar com a exemple que les exportacions han pujat.
El president d’ERC va afirmar que “tenim la sensació d’estar molt a prop de la independència, estem il·lusionats”, però si volem guanyar, la nostra actitud ha de ser buscant arguments per calmar la por, la incertesa i el neguit. “La Unió Europea està obligada a vetllar pels drets dels europeus, i nosaltres ho som”, va recordar Junqueras, i en aquest sentit va afirmar que “Catalunya necessita un mandat democràtic” i “l’Estat Espanyol no té capacitat per negociar, està molt endeutat, i no pot fer amenaces”. “Sabem que la negociació serà dura, però tenim gent preparada”, també va afegir.
El conferenciant també va acostar a l’auditori les diverses opcions de sortir-se’n en aquest nou escenari polític, deixant clar que “un consens sobrat sobre la independència donaria molta confiança externa”.