Pelargoni: el gran rei dels geranis

Passi Garden Home.
403

Només cal observar la forma, els colors i la mida de les seves flors per comprendre perquè al Pelargonium grandiflorum se’l coneix popularment com gerani real o gerani pensament. El pelargoni pot viure també dins de casa. Aquests geranis resulten perfectes en testos, ja sigui a la terrassa o al balcó, o a l’interior de casa, on es comporten com una acolorida planta d’interior, ideal per omplir d’alegria qualsevol ambient lluminós.

Natiu del sud d’Àfrica, va arribar a Europa entorn de l’any 1600 en els vaixells de la Companyia Holandesa de les Índies Orientals, des de la regió del Cap de Bona Esperança. Aquestes arrels meridionals expliquen perquè quan tot just ha passat el risc de gelades necessita imperiosament sortir a gaudir de l’aire lliure, en companyia dels geranis com uns (Pelargoniumzonale) i ‘gitanillas’ (Pelargonium peltatum), per seguir donant flors fins a la tardor. Un bon exemple d’aquesta feliç convivència són els patis cordovesos, on gaudeixen de les condicions ideals per viure a gust.

QUINES CURES NECESSITA UN PELARGONI?

Llum: Com qualsevol gerani, requereix llum en abundància per produir una bona floració: almenys quatre hores al dia. Gaudeix del sol directe del matí; però, en les regions més caloroses pot necessitar protecció, especialment durant les hores centrals del dia, o a la tarda si l’orientació és a ponent.

Temperatura: Pot suportar temperatures altes sempre que tingui prou aigua. A l’hivern comença a patir quan el termòmetre baixa dels 10º, moment en què cal portar-lo a un lloc fresc (12è) dins de casa, o protegir-lo amb un vel d’hivernació, especialment a les zones on gela, ja que no resisteix temperatures de menys de 0º. En general prefereix una atmosfera seca.

Reg: Necessita aigua de forma regular, sobretot a l’estiu; és important evitar l’entollament, que pot afavorir la podridura de les arrels. Si veus que el fullatge grogueja probablement signifiqui que ho estàs regant massa. Has de regar sobre el substrat, procurant no mullar les fulles i flors. Com els altres geranis, el pelargoni tolera bé cert grau de sequera. Durant el període de repòs redueix els regs al màxim o suspèn-los per complet.

Substrat: No és exigent, creix bé en qualsevol tipus de sòls.

Abonament: Durant el període de floració dóna-li abonament per a plantes de flor, ric en fòsfor i potassi, cada 15 dies.

Poda i neteja: Una retallada vigorosa a l’hivern, deixant uns 10 centímetres, li conferirà vigor de cara a la següent temporada. Si pinces les flors marcides, incentivaràs una refloració contínua. Durant tot l’any procura retirar les fulles seques o espatllades, així com les parts mortes pel seu punt d’unió a la tija.

Multiplicació: Es reprodueix fàcilment per esqueixos.

Plagues: El pelargoni és més resistent que els altres geranis a l’arna Cacyreus marshalli. Les erugues barrenen les tiges i causen la mort d’aquestes plantes. En el teu centre de jardineria trobaràs fitosanitaris específics. Les parts afectades les has de podar arran, ja que són irrecuperables. La calor i la sequedat poden afavorir l’aparició de l’aranya vermella, que has de prevenir i combatre amb un acaricida.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí