Els perills de l’addicció a les pantalles

Alèxia Màrmol.  Psicòloga - Coordinadora de tallers Clínica Issa
316

Creus que el teu fill/a passa massa hores davant la pantalla de l’ordinador, del mòbil o jugant a videojocs?

Et preocupa que el mal ús de les pantalles sigui un problema pel seu benestar? Genera conflictes familiars i no saps com posar-hi solució?

Les noves tecnologies han passat a formar part del nostre dia a dia i com a conseqüència, l’addicció a pantalles, que inclou l’ús abusiu de les xarxes socials i Internet i l’ús problemàtic de videojocs, és un problema que està prenent rellevància.

Des de ben petits estem consumint aplicacions i jocs que s’han dissenyat per fer-nos addictes a les pantalles. Però com és que hi ha algunes persones que desenvolupen un comportament addictiu i altres que no? Això és degut al control que la persona és capaç de desenvolupar quan en fa ús. Els menors d’edat són particularment susceptibles a manifestar l’addicció degut a la immaduresa del control cognitiu durant aquest període. Els estudis més recents indiquen que en un 65% de les llars hi ha com a mínim una persona que juga a jocs d’ordinador o videojocs de forma regular i un 29% d’aquests són menors. D’aquests jugadors menors, entre el 3 i el 9% compleixen els criteris d’addicció a videojocs. Entre un 5 i un 11% dels adolescents compleixen els criteris pel trastorn d’addicció a les xarxes socials.

Cada vegada hi ha més estudis concloents que afirmen que l’ús abusiu de les pantalles pot provocar trastorns del llenguatge i la son en els més petits, així com problemes psicològics i socials en adolescents. Aquests problemes consisteixen en l’aïllament de la família i amics, poc interès per altres activitats, comportament agressiu cap a ell mateix i els altres, baixa tolerància a la frustració, depressió severa, hiperactivitat i dificultats de concentració.

  • Com podem detectar si el nostre fill/a és addicte a les pantalles o el seu comportament entra dins la normalitat?
  • Com podem prevenir que l’ús de pantalles esdevingui un problema per a ell/a?
  • Com hem d’actuar com a pares per ajudar a aturar un ús abusiu de les pantalles?

La realitat és que moltes famílies es troben desemparades en una situació problemàtica que se’ls escapa de les mans, degut a la desinformació sobre la temàtica.

És imprescindible que els adults donem exemple als nostres fills i filles de com utilitzar les pantalles de forma responsable i estiguem informats de les pautes que els hem de donar per ajudar-los a evitar conseqüències negatives en el seu benestar. I en cas de detectar una situació d’addicció, saber com hem d’actuar i buscar l’ajut d’un professional.

Adicció a pantalles.
MATARÓ. ISSA. Dimarts 30 d’abril de 2019 a les 20.30 h.
A càrrec de Savino Musicco (Psicòleg especialista en addiccions). Preu 10 €. Reserva abans del 16 d’abril. www.clinicaissa.com/xerrada-addiccio-a-les-pantalles.
COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí