Ricard Jordà: 50 anys de passió per l’art

Marta Teixidó.  www.cuadrosenunaexposicion.com
886

Pocs són els artistes que aconsegueixen la longevitat pictòrica, que no té res a veure amb la biològica. I quan un d’ells arriba a celebrar el cinquantenari de la seva primera exposició, veritablement es mereix un reconeixement tant per la seva tasca com per la seva perseverança, però, per sobre de tot, per la seva passió per l’art. Aquest és el cas de Ricard Jordà.

I així ho han entès Gal-Art i l’Espai Capgròs de Mataró, que de forma conjunta han volgut oferir a l’artista una via per a la celebració d’una efemèride tan especial, el seu 50è aniversari dins el món de l’art

L’any 1961, i als seus 18 anys, Ricard Jordà va exposar per primera vegada al Museu de Mataró. De formació autodidacta, ha realitzat obra en gravat, serigrafia, oli, ceràmica i també muntatges escultòrics.

Influenciat per Goya, El Bosco o Dalí, la seva pintura, però, es troba lluny de poder ser classificada dins de la concreció d’un moviment pictòric.

Dibuixant exquisit, de pols ferm i decidit, coneixedor del color i de la matèria, sense concessions a perspectives però barroc en els seus plantejaments pictòrics, des de fa més de 20 anys, la seva carrera artística no ha sofert variacions significatives, tant en la seva obra plàstica com en les seves escultures de guix, de pedra o recentment uns interessants muntatges en caixes de vidre. Les característiques essencials de la seva obra són els seus cossos de dona, bells, perfectes i exquisits… però sempre mutilats o fragmentats, en representació de la societat actual, on els insectes, com a símbol de corrupció de la mateixa, també hi tenen un paper important. Les nines, tenen una gran significació en l’obra de Jordà, com a mostra d’un altre aspecte de la nostra societat: la seva fragilitat.

Un altre aspecte de l’obra de Ricard Jordà és la seva visió de la religió catòlica. Els elements religiosos els entén com a símbols clars d’opressió, sobre els quals recau l’autoritarisme més dogmàtic. No obstant, Jordà no tracta de dinamitar el catolicisme, sinó que qüestiona qualsevol tipus de fanatisme religiós.

L’obra d’aquest artista pot resumir en les seves pròpies paraules: “La meva pintura és la de sempre, és la metralleta per revelar les injustícies” (…) Els artistes tenim l’obligació de ser historiadors de la nostra època”.

COMPARTIR

1 COMENTARI

  1. […] Ricard Jordà: 50 anys de passió per l’art — Tribunamaresme30 Des. 2011 … Pocs són els artistes que aconsegueixen la longevitat pictòrica, que no té res a veure amb la biològica. I quan un d’ells arriba a celebrar el … […]

Comments are closed.