Ruta: El búnquer d’Arenys de Mar

Josep Grau.  www.montaltrek.org
380

Com podria anar de Sant Vicenç de Montalt a Arenys de Mar, per la muntanya? Hi ha algun pas entre l’autopista, les rieres i els turons? Avui ho esbrinarem a través d’una ruta tan variada que anirem des de dalt d’un turó fins a tocar l’aigua del mar. Només ens fa falta agafar la motxilla amb aigua pel camí i… som-hi!

El primer punt que ens impressionarà és passar per sota el Pont de l’autopista, que tenim a 51 metres sobre nostre, el Pont que a l’altura de Cal Segal, salva la Riera de Torrentbó. Van trigar 20 mesos a construir-lo i va ser un dels punts més complicats de les obres perquè tenia un gran desnivell.

Deixem de costat la Colònia Andersen, que es va edificar durant la segona meitat del S. XX. Ens enfilem a les cases per la penya, hi pujarem a través d’un carrer molt costerut amb molts giravolts per salvar el desnivell.

Seguint el camí podem veure a la dreta la Torre dels Encantats, situada sobre el Puig Castellar. Es va edificar sobre les ruïnes d’un poblat ibèric. Sobre aquesta Torre hi ha una llegenda d’amor entre una princesa sarraïna de nom Fàtima amb un vilatà de Caldes: en Busquets.

Continuant el camí, arribem al Rial de Valldegata i al seu marge dret, podem veure un parell de masos de pagesia: Can Grau i Can Puig.

Arribem al complex comercial i d’oci de La Muvisa, aquí podem fer compres en diferents Centres Comercials, anar al cinema o a algun dels restaurants que hi ha.

Travessem la carretera i la via del tren. Una vegada a la platja, podem gaudir, sempre que no sigui estiu, de la solitud del paratge, l’olor de sal i algun pescador de canya que dona moviment al decorat.

Aquí a la platja trobem El Búnquer d’Arenys, encara en bon estat. És un dels 43 que a la  costa del Maresme tenim ben conservats. Durant la guerra civil (1936 -1939) les forces repressives van fer ús del bombardeig sistemàtic sobre la població civil. Aleshores els avions que atacaven Barcelona s’enlairaven des de Mallorca, dominada per les tropes franquistes. El bombardeig de la capital catalana, però, no era frontal. Abans els aparells arribaven fins a Arenys de Mar i sobrevolaven el Maresme. Per aquesta raó  a finals de 1936 i durant el 1937, els ajuntaments republicans de la comarca van decidir crear una línia de búnquers antiaeris.

Itinerari: Circular | Durada:  2.30 h | Desnivell: 267 metres
Distància:  8 Km | Època: Evitar l’estiu.
Track: Búnquer d’Arenys de Mar des de Sant Vicenç de Montalt

COM ANAR-HI?

Sortim de Sant Vicenç de Montalt, concretament de l’Aparcament del C/ Ginesta  i anem direcció Girona. Passem per la Plaça del Dr. Cornudella i baixem pel carrer Joan Miró. A la primera cruïlla girem a L’ESQUERRA i agafem l’Av. Gaudí, que seguim fins al final.

En arribar al carrer que creua (Coma de Bo) no en fem cas i seguim recte endinsant-nos al bosc. Seguim el camí fressat i a la primera cruïlla, baixem cap a LA DRETA direcció al mar.

Al final d’aquest camí (fixem-nos en aquest punt, ja que a la tornada agafarem el camí que continua recte i puja)  girem a ESQUERRA i seguim baixant. Al cap d’uns 50 metres el camí es fa planer i en aquest punt girem a LA DRETA, direcció a un barri de ferro rovellat. Seguidament, continuem per un muret que ens queda a l’esquerra i anem baixant fins a trobar la carretera asfaltada, la qual haurem de seguir de baixada.

Arribem a la Riera de Torrent bo i seguim baixant fins a passar per sota del pont de l’Autopista, hem d’agafar el primer desviament que trobem a L’ESQUERRA, un camí empedrat envoltat de canyes a cada costat i força costerut. Hem de seguir-lo fins a dalt de tot.

En aquest punt veurem el Pont que travessa per sobre l’autopista, l’hem de passar i continuar. Deixarem una cruïlla que entra a la Colònia Andersen i agafarem el primer rial ample que trobem a MÀ ESQUERRA. L’hem de seguir fins al final.

Ara ja estem a Arenys de Mar i quan trobem una cruïlla empedrada haurem de girar cap a LA DRETA en direcció al mar, pel Rial de Valldegata. Veureu que les cases que donen a aquest rial tenen a fora una placa amb el número de la finca. El seguim fins al final que arribem a l’àrea comercial i d’oci LA MUVISA. Sense baixar de la vorera esquerra, anem a buscar a  l‘entrada del pas soterrani per a vianants, que haurem de travessar.

Haurem arribat a la platja i podrem gaudir de la quietud de les platges a l’hivern o el brogit de l’estiu. Hem de continuar en direcció al Búnquer (direcció Barcelona) i una vegada l’hàgim passat, el voregem i passem a la platja nudista del túnel.

Si el mar s’ha emportat la sorra i no podem travessar trobarem al costat del segon Búnquer, a mà dreta, la pedra que fa uns escalons fàcils de pujar i a l’altre costat també uns esglaons que ens portaran a la platja. Si no voleu passar per la platja, podeu seguir pel lateral de la Carretera N-II, on hi ha un pas per a vianants protegit.

Una vegada a la platja, seguim en direcció a Caldetes i agafem el passeig de mar fins a arribar a l’Hotel Colon. Travessem la via pel pas soterrani inferior i pugem pel centre del municipi. Creuem tota la Riera de Caldes fins al punt a on l’hem deixada a prop del Pont de l’Autopista.

Seguim el mateix camí que hem fet de baixada, però al revés, ara de pujada, que ens farà bufar un xic més. Passada la reixa de ferro rovellada, girem a L’ESQUERRA i al cap d’uns 50 metres agafem el camí DE L’ESQUERRA (de fet és el punt que en anar hem dit que de tornada agafaríem) i el seguim fins al final que ens portarà al  C/ Coma de Bo.

Continuem cap a la dreta i la primera cruïlla girem A L’ESQUERRA pel C/ Arquitecte Bohigas. El seguim fins al final i ja estem a l’Avinguda Montalnou. I si pugem  unes 3 cruïlles arribem a l’Aparcament del C/ Ginesta, el punt final de la nostra passejada.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí