Ruta: Far de Calella

Josep Grau.  www.montaltrek.org
499

Aquest mes proposem una caminada propera, entre mar i muntanya, ja que comencem enfilant-nos a un coll que ens portaria al Turó de les Guilles, però girem cap al mar per a contemplar la costa des de El Far de Calella i veure també la Roca Grossa –imponent–, i encara millor si coincidim amb algun corb marí, descansant sobre les roques.

Ermita de Sant Pau: En aquest punt de la costa es va aturar i establir un monjo francès, cap al segle X,  i va fundar l’ermita, a dalt del puig; al seu voltant va començar a néixer la comunitat de Sant Pol. Els seus murs han resistit guerres i atacs pirates i encara resta dreta i forta, mirant al cel blau. Quan arriba la nit, els focus, transformen el blanc immaculat de la façana principal en un to daurat que encara sembla més elevada.

Can Mascaró: Casa senyorial amb una torre mirador, que divisem des de ben lluny, inclús passant per l’autopista la podem veure. La torre la va fer aixecar la mestressa de la casa per a poder veure el mar des de el sot de Golinons, a on està ubicada.

Va ser aixecada a principis del segle XX per la família Bordas de Barcelona, ell era un destacat dirigent carlista i en acabar la primera guerra mundial, durant l’estiu del 1919, van acollir les filles dels arxiducs. Antigament persones del veïnat i de Sant Pol pujaven a missa a la capella que hi ha dins el mas. En temps més recents ha estat un restaurant de luxe i actualment es troba en estat d’abandonament.

Far de Calella: En aquest indret, antigament hi havia una Torre de Vigilància que vigilava i protegia les costes del perill dels atacs dels pirates. El resplendor  de la seva senyal de llum, de 3 i 2 ràfegues cada 30 segons, arriba a 63 kilòmetres mar endins, i aquesta senyal esta preparada per ser detectada també pels radars dels vaixells. La vista de la costa des d’aquest indret es espectacular.

Roca Grossa: Són un conjunt de roques, alguna de considerable altura, que en conjunt formen una platja tancada d’uns 130 metres. Hi ha al peu de la carretera N-II un aparcament i un mirador, per a poder accedir a la platja. A les roques en els mesos d’hivern, a certes hores del dia, hi podem veure famílies del corb marí.

Itinerari: Circular | Durada: 2:40 h. (Anar i tornar) | Desnivell: 225 m.
Distància: 7 Km. | Època: Evitar l’estiu | Track: Far de Calella- 777.

COM ANAR-HI?

Comencem la nostra ruta, passat Sant Pol de Mar, deixem el cotxe al Torrent del Morer (Restaurant Morer, situat a la carretera N-II), anem cap a la Carretera Nacional i travessem el pas de vianants, posant-nos al costat mar.

Anem direcció Sant Pol i entrem pel primer carrer que trobem A ESQUERRA, que és el C/ Sant Pau, passem per darrera l’Escola d’Hostaleria i a la primera cruïlla anem a ESQUERRA, baixant cap al poble, en arribar a baix, DRETA, seguint el C/Sant Pau, fins que un túnel ens fa travessar la carretera per sota, continuem RECTE AMUNT per el C/ Herois de la Fragata Numància, que es bastant costerut.

Travessem l’autopista per sobre i continuem pel rial sense asfaltar, fins la segona cruïlla que trobem A MÀ DRETA, on hi ha una petita placeta i ja indica CAMÍ DELS FRANCESOS;  pugem per aquest camí, ample però en bastant mal estat.

Quan arriba a dalt, GIREM A DRETA i anem baixant pel  Camí Fondo cap a Calella, travessem l’autopista per sota, per un túnel i ara sortim a una urbanització, anem baixant pel C/ Garbí, fins arribar als blocs de pisos, fem un DRETA- ESQUERRA i pel C. Del Puig de Popa, arribem casi a la rotonda de la carretera N-II, PERÓ ABANS vèiem a MÀ DRETA unes escales amples i velles, pugem per les escales i A DRETA, anem pujant vorejant el Càmping, amb tendència a esquerra i un cop a dalt seguim A ESQUERRA i arribem al Mirador de la Costa i el Far de Calella.

Baixem pel camí asfaltat i en arribar a baix, seguim per el carrer ample que surt després de un gran descampat, anem paral·lels al mar, travessem una cadena i el camí està molt ben arreglat amb bones vistes sobre el mar, la Roca Grossa i Sant Pol al fons.

Travessem la carretera per un pont de fusta i arribem a l’aparcament de la Roca Grossa, a on ens dirigim cap a la carretera N-II i continuem ESQUERRA, per la vorera i per darrera el mur de protecció, fins arribar al Torrent del Morer, a on hem deixat el cotxe, havent gaudit d’una bonica sortida de mar i muntanya.

Bibliografia: Wikipedia / Pobles de Catalunya / Guia Repsol / Natura Local.
COMPARTIR