Ruta: Masies d’Arenys de Munt

Josep Grau.  MONTALTREK
483

Els petits turons que envolten el nucli d’Arenys de Munt, per la part de Llevant, per la seva privilegiada posició amb la qual són banyats pel sol moltes hores del dia, van ser habitats per grans masos de terratinents. Avui en repassarem de prop alguns d’ells. A continuació fem una descripció del que podrem veure:

Can Boter: És un edifici residencial d’estil eclèctic. Va ser construït entre el 1911 i 1923 per l’arquitecte local Enric Catà. El nom original era Villa Mercedes, en honor a la propietària i va ser concebut com a gran mansió d’estiueig. Crida l’atenció pel primer pis, construït com una  galeria. Cal destacar que durant la guerra Civil va fer de colònia de nens a càrrec del consolat de Mèxic.

Can Amar de la Torre: Aquesta masia del segle XVI, situada en un entorn rural i envoltada amb camps de conreu, és un clar exemple d’habitatge fortificat amb torre de defensa. En aquest sentit, es tracta d’una de les poques que queden al poble. Damunt de la porta d’entrada a la torre, sobre la llinda, hi ha l’escut de la família Amar fet amb pedra i on es pot veure una torre representada.

Can Sala de Dalt: És la tradicional casa pairal del segle XVII, envoltada de conreu. Des d’allà hi ha unes vistes molt boniques, de tota la vall i amb el mar Mediterrani de fons. Antigament tenia una casa de pagès amb una capella, que actualment està restaurada. En ella s’havia guardat la imatge de la Mare de Déu del Bon Tornar, molt evocada pels mariners. A més a més, tenia un mur que encerclava l’era o el pati en el qual hi havia diferents edificis i a l’entrada d’aquest s’hi situava un molí per moldre les olives. Per la seva banda, l’interior de la masia conserva bona part del mobiliari de l’època.

Can Bellsolell: Es tracta d’un altre exemple de casa pairal, com Can Sala de Dalt, però més antiga, ja que data del segle XIII, malgrat que l’actual edifici és del segle XVI. Està situada sota el turó de Bellsolell. Conserva una torre de guaita a la part baixa, amb una capella que conserva un retaule renaixentista dedicat a St. Antoni Abat. A la masia també es conserva un arxiu privat que conté les memòries de cinc generacions d’hereus, des del 1666 fins al 1838. Resulten ser uns testimonis valuosos sobre la vida quotidiana de la masia i de tot el poble d’Arenys de Munt.

Itinerari: Circular | Durada: 2:30 h | Desnivell: 231 metres
Distancia: 7.4 Km | Època: Tot l’any –si hi aneu a ½ març, veureu els cirerers d’en Roca florits.
Track: Ruta de les Masies –Can Sala de Dalt

COM ANAR-HI?

Ens desplacem en cotxe fins a Arenys de Munt i l’aparquem a la gran esplanada que hi ha al costat del Castell de Can Jelpí. Comencem a caminar en direcció al nucli urbà –direcció cap a la muntanya, mentre voregem la riera, fins que al cap d’uns 500 metres, al començament del Torrent d’en Puig, podem travessar la carretera per un pas de vianants.

Ara per la vorera, anem a la DRETA, direcció cap a mar, i a la tercera cruïlla entrem a l’ESQUERRA. En un curt tram en el qual s’acaba el carreró, anem a DRETA per un rial, que seguim fins al final.

Prenem el SEGON CAMÍ A L’ESQUERRA, una pista molt planera, i passarem per CAN BOTER. Seguidament, al final de la pista, girem a l’ESQUERRA i anem pujant per un rial molt ben cuidat, veurem que a mà dreta ens queda una paret.

Hem de seguir aquest rial fins a dalt del turó. Mentrestant, pel camí passarem per Can Amar de la Torre i més tard per Can Sala de Dalt. Trobarem diferents desviaments que NO hem d’agafar. Durant el camí, si el dia acompanya, tindrem bones vistes sobre Barcelona.

Un cop hàgim arribat al pla, no deixem el camí principal i quan passem un camí que surt a esquerra i un rètol diu “Vinyes”, seguim A LA DRETA. Poc després si tenim ganes d’entrar-nos al bosc, a uns 30 metres, hi ha un petit corriol que si el seguim sempre a l’esquerra, ens torna a portar a la pista. D’aquesta manera gaudirem una mica dels corriols estrets, però si no podem continuar tranquil·lament pel rial del qual veníem.

Al cap d’uns 500 metres, deixem el rial i un rètol ens indica que per anar a Can Bellsolell de la Torre, hem de girar A L’ESQUERRA. Comença una forta baixada amb camps de cirerers d’en Roca al voltant; aquesta pista ens portarà en poca estona fins a Arenys de Munt.

Un cop hàgim arribat a la Riera d’Arenys de munt, passem pel davant de l’església de Sant Martí i continuem baixant per la dreta de la riera, fins a arribar a l’aparcament.

Bibliografia:
Pobles de Catalunya
La Xarxa

COMPARTIR