Ruta: Mina de Can Montsant

Josep Grau.  MONTALTREK
278

Aquest mes arribarem a un racó on els nostres avantpassats, en el segle passat, treien mineral de coure del subsol de la nostra rica comarca. Veurem les entrades que tenia la mina, en què la pedra és de color verdós com el mineral que se n’extreia.

Aquesta sortida no s’ha de fer amb nens, degut  a la seva perillositat per les boques o pous de les entrades de la mina. Passarem per diferents llocs interessants:

Can Casellas: És un mas amb uns camps de conreu amb unes bones vistes sobre la vall de la Tordera, a on s’hi conreen cirerers i perers.

Forn de Calç: Queda la paret del fons del que diuen era un forn de calç, si bé per les mides i la situació crec que és més probable que es tractés d’un pou de Glaç. Queda dintre la paret de la muntanya, pujant a mà esquerra, pel que si no estem molt atents, és fàcil que passem sense veure’l.

Mines de Can Montsant:  Antigues mines de coure, mineral molt apreciat actualment;  i en el passat per a fer estris de la llar: olles, alambins, setrills, etc., foren explotades a principis del segle XX, on es diu que hi treballaven uns 120 miners, i se n’extreien 170 tones a l’any amb una llei del 8%. Eren una de les explotacions de coure més rellevants de Catalunya; i a més  molts riques en una gran quantitat de minerals en forma de “skarn”, entre altres: atzurita, calcopirita, galena, grafit, vesuviana. Hi podem trobar dos pous i una mina. Cal vigilar si anem per aquesta zona, tenir molta cura amb els pous.

Rentador del Mineral: Podem veure en aquest tros de bosc el que havien estat antigues edificacions de pedra seca i un canal; en aquest lloc es procedia a rentar el mineral i preparar-lo per a ser enviat.

Font d’Aiguabona: La trobem en un giravolt de la pista a dreta; actualment el doll d’aigua s’ha desviat, degut  a què algú va introduir una pedra dins el tub per on brolla l’aigua.

El Rocatell: És un mirador privilegiat sobre la vall de la Tordera, tenint un penya-segat al davant nostre, podem divisar-hi d’esquerra a dreta:

 • Sant Llorenç del Munt – La Mola.
 • Cingles de Bertí.
 • Cardedeu i Granollers quedarien enclotats i no es veuen.
 • Tagamanent.
 • El Pla de la Calma amb el Sui.
 • Sant Celoni.
 • Turó de l’Home.
 • Les Agudes.
 • La Riera de Gualba.
 • Breda.
 • Castell de Montsoriu.
 • Castell d’Hostalric.
 • Al fons, la Garrotxa i el Puigsacalm

Paga la pena seure i relaxar-se una estona per gaudir d’aquesta grandiositat de la natura i que tenim tan a prop de la nostra mà.

Can Montsant: És el mas que dona nom a tota la zona, mig amagat entre la boscúria. El més destacable seria la portalada i finestra de pedra i una xemeneia prou pintoresca. Vistes estupendes.

Nota: El fet de fer aquesta ruta és sota la responsabilitat única i exclusiva de les persones que la realitzin; ni la persona que ha fet l’itinerari ni la publicació en tenen cap responsabilitat.

Itinerari: Circular. | Durada:  2 h. | Desnivell: 285 m.
Distancia:  5 Km. | Època: Tot l’any.
Track: El Rocatell- Can Montsant- Can Caselles- 2021

COM ANAR-HI?

L’aproximació amb cotxe la fem des de Tordera, pugem per la carretera d’Hortsavinyà, fins a l’Hostal Sant Llop (trobareu la ubicació a Google), després de l’Hostal, seguim pujant i a la primera cruïlla anem a DRETA i en uns 50 metres més amunt trobem una obertura a mà esquerra, i és a on aparcarem el cotxe. Si la sortida la trobem una mica curta, podem deixar el cotxe a la Font del Llop que trobem al costat de la pista a mà esquerra, després d’un giravolt abans de començar l’última pujada, allà també tenim aparcament.

Comencem a caminar d’on deixem el vehicle endavant (direcció sud-oest) i al cap d’uns 50 metres trobem una bifurcació amb una barrera, anem a DRETA, i travessem la barrera.

Seguim la pista uns 600 metres fins arribar a un mas que es Can Caselles, aquí deixem la pista i prenem un altre pista que a l’alçada de la casa surt A ESQUERRA i va pujant suaument. Després del primer giravolt esteu atents perquè a mà esquerra hi trobem el que queda d’un forn de calç mig amagat.

Continuem pujant i en el coll surten diversos camins, agafem EL PRIMER A MÀ DRETA en forta baixada, i atents perquè després de la primera forta baixada, veiem a MÀ ESQUERRA una fita de pedres i un petit corriol que hem de prendre i és el que ens conduirà en uns dos minuts a les mines. Tingueu molta cura en aquest lloc, ja que els pous de les mines surten de terra i no estan protegits.

Tornem enrere per aquest petit corriol i continuem baixant per una altra forta baixada i uns metres més endavant veiem un caminet que surt A ESQUERRA,  hi entrem i també en uns dos minuts, arribem a uns murs derruïts de pedres i el que havia estat el canal de conducció de l’aigua, aquí rentaven el mineral i el preparaven per a ser enviat.

Tornem enrere i continuem baixant, a DRETA i al cap de ben poc a ESQUERRA, i seguim ara sí, per una pista en bon estat, uns 450 metres i en un giravolt tancat a dreta veurem al davant nostra la Font d’Aiguabona, actualment en mal estat degut a què han posat una pedra dins el tub per on surt l’aigua i l’aigua ha agafat un altre camí.

Tornem enrere i no deixem la pista fins el final, GIREM A ESQUERRA i en uns 50 metres haurem arribat a El Rocatell, damunt de unes roques que donen al buit, ara gaudim de una panoràmica impressionant de tota la vall de la Tordera i veiem tots els nuclis de població que abasta.

Ja amarats els nostres ulls de tanta grandesa, marxem per la pista que ens ve al davant (no per on hem vingut) i a uns 150 metres trobem el Mas de Can Montsant, seguim endavant i trobem a Can Caselles, que és on tanquem circuit; anem seguint, ara pel camí que ja hem fet a l’anada fins arribar a on tenim el vehicle que ens estarà esperant.

COMPARTIR