Per Sant Joan, ratafia

Margarida Colomer.  Historiadora
822

La ratafia és un licor tradicional del Països Catalans, tot i que també el podem trobar en països europeus. L’element bàsic d’aquest aperitiu són les nous verdes que es recullen als voltant de Sant Joan. Era tradicional anar a recollir-les a la seva vigília. És quan les nous estan en el seu punt idoni per fer el beuratge.

A banda de les nous verdes també hi són indispensables diverses herbes, aiguardent o aniset, i espècies al gust del consumidor. Les herbes són les de cada contrada com alfàbrega, camamil·la, cua de cavall, cua de guilla, dent de lleó, brots d’esbarzer, espígol, farigola, fonoll, marialluïsa, marduix, malva, menta, olivera, orenga, ortiga, poniol, romaní, sàlvia, saüc, tarongina, til·la… No cal que siguin totes, es trien les que agraden més.

D’espècies també se’n posen diverses, segons les preferències de cadascú, s’aconsella la canyella, nou moscada, el clau i l’anís estrellat. També s’hi pot afegir una pela de llimona i sucre.

Per a l’elaboració es necessita un envàs de vidre amb el broc ample i tap de suro. Segons la quantitat que es desitja l’envàs serà més gran o menys. En aquest envàs primer es posa l’aniset -d’aiguardent ara no se’n troba- després les herbes i quatre o més nous esberlades. També s’hi afegeix sucre, es recomana 70 grams per cada litre d’aniset i les espècies elegides. Es tapa l’envàs amb tap de suro i ha d’estar 40 dies a sol i serena. Després s’ha de colar i guardar amb ampolles de vidre transparent a un lloc resguardat del sol.

Per a més informació podeu consultar Jaume Fàbregas en la seva obra El llibre de la ratafia, on es detalla diverses receptes per elaborar-la. També podeu anar a la Fira de la ratafia a Santa Coloma de Caralt, allà hi ha una Confraria de la ratafia i us poden assessorar.

La degustació s’acostumava a fer per Tots Sants o per Nadal, és quan el licor està en el punt bo de maduració. Oferir un gotet de ratafia era un símbol d’hospitalitat.

Us animeu a conservar aquesta tradició?

COMPARTIR