Torna el Vilassar de Noir amb el gènere negre més actual

Text: Albert Calls
151

El festival Vilassar de Noir ha consolidat un espai dedicat a analitzar la literatura, el còmic i les produccions audiovisuals de gènere negre que es fan avui en dia. El 30 de setembre i l’1 i 2 d’octubre torna aquesta cita cultural a Vilassar de Mar amb noves propostes.

Una nova edició del Festival Vilassar de Noir arriba  plena de propostes els propers dies 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre a l’espai cultural Can Bisa, a Vilassar de Mar. Seguint la línia iniciada per aquesta cita cultural, s’entregarà el IV Premi Vilassar de Noir de novel·la negra en català; hi haurà un Cara a cara del guanyador del III Premi Vilassar de Noir, Aniol Florensa, que parlarà amb Jaume Cabot i una lectura dramatitzada de L’home que escrivia novel·les de detectius, a càrrec de La Tropa Teatre.

També es tractaran temes molt diversificats amb els autors i autores assistents, com ‘Els primers assassinats’, ‘Una mirada al passat’, ‘Què passa a la muntanya?’, ‘Com es fa un capítol de Crims?’ o ‘True Crime o crònica negra?’, entre d’altres àmbits del gènere com ‘Investigacions de còmic’, ‘La diversitat del negre’, ‘Paios durs’ i ‘Misteris juvenils’. A més, s’entregarà el VII Premi Vilassar de Noir de relat curt per a joves.

Entre d’altres autors i autores que assistiran al festival enguany, es comptarà amb Luiso Soldevila, Rafael Vallbona, Xavier Borrell, Sílvia Mayans, Maiol de Gràcia, Sebastià Bennasar; la directora de continguts de Crims, Anna Punsí i la documentalista del programa, Ona Tura; Carles Quílez, Tura Soler, Jordi Grau, Sebastià Roig, Toni Benages, Margarida Aritzeta… i molts més, que poden consultar-se al programa d’actes: www.vilassardenoir.com.

Un festival pel gènere negre

El festival Vilassar de Noir va néixer amb la voluntat d’explicar i analitzar el gènere negre des de les diferents manifestacions artístiques: literatura, còmic, cinema, teatre i la música.  En les successives edicions que s’han anat fent, el festival s’ha anat convertint en un punt de referència del gènere negre que des de Vilassar de Mar, el municipi organitzador, s’obre als creadors i creadores i els contacta amb el públic i afeccionats, a partir de les seves novetats més recents. Alhora, el festival vol contribuir a la visibilitat de la literatura i el cinema negre nacional i generar debats al voltant de temes recurrents del gènere amb les aportacions dels autors més importants del panorama actual. I ho fa a partir de l’estratègia d’acostar als amants de la literatura i el cinema negre els principals creadors, fent xerrades, taules rodones i presentacions de les seves obres.

Conèixer la visió dels creadors a través de les seves obres i fomentar el pensament crític en els amants del gènere. I també fomentar la lectura i l’amor pels llibres, la literatura, el cinema i la música a través d’obres d’interès i de qualitat, són els principals reptes d’aquesta proposta cultural que a poc a poc s’ha anat fent el seu espai.

PROGRAMA VILASSAR DE NOIR

Divendres 30 de setembre

19 h. Inauguració.
19.15 h. Entrega IV Premi Vilassar de noir de novel·la negra en català.
19.30 h. Cara a Cara. Aniol Florensa, guanyador del III Premi Vilassar de noir, xerra amb Jaume Cabot.
20 h. Teatre. L’home que escrivia novel.les de detectius. Lectura dramatitzada a càrrec de La Tropa Teatre.

Dissabte 1 d’octubre

11 h. Els primers assassinats. Ruben Intente, Jaume Arasa, Sergi Caparrós i Jordi Corbera. Modera: Albert Calls.
12 h. Una mirada al passat. Rafael Vallbona, Sílvia Mayans i Daniel Jerez. Modera: Laia Santis.
13 h. A quatre mans. Luiso Soldevila, Maiol de Gràcia i Xavier Borrell. Modera: Paula Carpintero.
14 h. Dinar popular amb tots els assistents i els autors.
16 h. JFK: Teories de la conspiració. Jacint Casademont, Sergi Trinidad, Joan Plana i Xavi Gorro.
17 h. Què passa a la muntanya? Ferran Garcia, Laia Vilaseca i Maria Sardans. Modera: Inés Macpherson.
18 h. Profiling: perfilant l’assassí. Xerrada a càrrec de Paz Velasco.
18.30 h. Alta tensió. Pep Prieto, Montse Sanjuan i Cesc Cornet. Modera: Núria Juanico.
19.30 h. Com es fa un capítol de Crims? Anna Punsí, directora de continguts de Crims, i Ona Tura, documentalista de Crims. Modera: Jèssica del Moral.
20.15 h. True Crime o crònica negra? Carlos Quílez, Tura Soler i Jordi Grau. Modera: Ramon Castelló.

Diumenge 2 d’octubre

10 h. Investigacions de còmic. Sebastià Roig i Toni Benages. Modera: Àlex Santaló.
11.15 h. La diversitat del negre. Margarida Aritzeta, Graziella Moreno, Salvador Casas i Jordi Agut. Modera: Rosa de Diego.
12 h. Paios durs. Amb Sebastià Bennasar, Joan Ametller, Xus Gonzalez. Modera: Irene Solanich.
12.45 h. Misteris juvenils. Amb Maria Ripoll, Ramona Solé i Toni Cotet. Modera: Mixa.
13.30 h. Entrega VII Premi Vilassar de noir de relat curt per a joves.

COMPARTIR