La trec, la teràpia de l’autoconeixement

Anna Masachs.  Psicòloga. Espai Terapèutic Maresme
414

La Teràpia Racional Emotiva Conductual (TREC) parteix de la premissa que el nostre malestar emocional es deu principalment als nostres pensaments sobre el que ens passa en cada moment. Com deia el filòsof Epictet: “No són els fets que succeeixen els que pertorben als éssers humans, sinó l’opinió o interpretació que es fa d’aquests”.

Albert Ellis, psicòleg estatunidenc fundador d’aquesta teràpia cognitiva, afirmava que “la major part de les alteracions humanes estan produïdes per exigències d’algun tipus”. Amb aquestes paraules podrien resumir-se les bases principals d’aquesta teràpia d’autoconeixement.

I és que és perfectament natural que els éssers humans tinguem preferències en la nostra vida, però el perill està en què confonguem aquestes preferències amb necessitats. Necessitar, per exemple, ésser absolutament eficaços, les 24 hores del dia i que tothom ens estimi. Necessitar que les altres persones siguin amables, o que la vida sigui fàcil i tot surti d’acord amb els nostres desitjos.

Quan les nostres preferències es converteixen en necessitats, el fet de què les coses no sempre siguin com les volem pot produir-nos alteracions emocionals, en forma de ràbia, hostilitat, culpa, ansietat, pànic, depressió; o bé disfuncions del son, mals de cap, gastritis, úlceres o infarts. (Recordem que el cor és un perfecte arxiu de les emocions). I a la vegada, aquestes emocions extremes i insanes ens condueixen a realitzar conductes disfuncionals i irracionals, que no ens ajuden en res per aconseguir els nostres objectius i aspiracions. Les adversitats formen part de la vida de tots els éssers humans, però no tots es pertorben per això.

L’objectiu prioritari de la Teràpia Racional Emotiva Conductual és ajudar a les persones a aconseguir una forma de pensar més sana, racional i constructiva, una forma de pensar que fomenti el benestar emocional i l’autorealització personal. En aquest procés el psicoterapeuta utilitza una àmplia varietat de tècniques i recursos cognitius, emocionals i conductuals per, d’una forma activa-directiva, ajudar a la persona a resoldre per si mateixa els seus problemes.

Per últim, vull acabar amb unes paraules de Rafael Santandreu, reconegut psicòleg que també utilitza aquesta teràpia en la seva consulta: “Els pensaments són els causants de les nostres emocions: si aprenem a pensar de forma adequada, aprendrem a sentir de manera diferent” (‘Las ulleres de la felicitat’ 2014).

XERRADA GRATUÏTA
Intel·ligència emocional per a adults: com aprendre a gestionar les nostres emocions.

A càrrec de Anna Masachs.
Dimecres 16 de maig a les 19 h de 2018 a l’Espai Terapèutic Maresme (Mataró)
Inscripció prèvia: T. 93.790.22.14 · info@espaiterapeuticmaresme.com
COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí