Venècia i l’encís de la llum nocturna

Marta Teixidó.  www.cuadrosenunaexposicion.com
1560

Si bé els pinzells, els colors i els materials pictòrics connecten ràpidament amb la paraula art, també és ben cert que la imatge sorgida de l’objectiu d’una càmera fotogràfica, captant el moment, l’instant únic i irrepetible, sense trucatges posteriors, és una altra forma d’expressió artística.

Manuel i Clara Contreras són una parella de fotògrafs ben coneguts dels mataronins aficionats a les arts plàstiques. Membres dels Dimarts al Llimoner, i de prestigi demostrat i reconegut en el món de les arts gràfiques, exposen fins el proper 13 novembre a la sala del Col·legi d’Aparelladors de Mataró la mostra fotogràfica: Venècia: ombres i llums, un conjunt d’imatges realitzades en un viatge a la ciutat dels canals la primavera del 2004.

Una exposició ja exhibida en el seu moment, i que bo i havent passat el temps, continua essent absolutament captivadora, en oferir una visió única i idíl·lica: una Venècia, de nit, però amb una exquisida llum daurada que li dóna un aspecte barroc, sense perdre la seva identitat renaixentista, i on algunes postes de sol també hi tenen cabuda.

Tot i el títol de la mostra, l’espectador no observa ombres; però si se sap deixar emportar, trobarà l’encís i misteri que embolcalla l’esplendor de la Serennissíma, no exempta de tocs de stravaganza que en absolut desfiguren la magnificència de la capital del Véneto.

Contreras és un artista; no tan sols fa fotografia. També és pintor, fet que li permet defugir de la imatge turística per mostrar-nos el silenci dels canals, el romanticisme de racons amagats, i la il·lusió d’una posta de sol a Venècia, sense oblidar el garbuix de la gent amb màscares de carnaval, ple de vistositat i amb tocs impressionistes.

Unes fotografies tècnicament acurades, sense cap mena de muntatge o expressió d’irrealitat, sorgides de les mans d’uns artesans, en Manel i la Clara Contreras, que han captat amb claror de nit, el màgic encant de llum de Venècia.

COMPARTIR