El 18 de juliol de 1936

Margarida Colomer.  Historiadora
618
El Generalísimo Franco a Mataró (26 de maig 1947)

Aquest juliol farà 81 anys del Cop Militar Franquista. La comarca del Maresme i totes les poblacions del país es movien entre el desconcert i la impotència. Als pobles hi havia una agitació d’ençà de les darreres setmanes de juliol fins ben entrat el mes de setembre. Uns dies terribles, assassinats, cremes d’esglésies, mobilitzacions cap al front… Aquest desori es va iniciar com a resposta a la insurrecció d’aquells militars sollevats contra les llibertats democràtiques.

El Cop Militar va posar en safata una resposta violenta de moltes persones que cobejaven, feia molt de temps, reivindicacions que havien estat latents. Des de la Generalitat i els ajuntaments van intentar de posar a ratlla moltes conductes, mentre era necessari defensar l’estat de dret i la democràcia colpejada pel feixisme.

Començaren tres anys de Guerra Civil. Pel revoltats contra la República va significar una croada amb el suport dels feixismes europeus, de l’Església, dels Carlins, de la Falange i d’altres partits de dreta com la CEDA. En mig de tot plegat la gent passant gana, amb dolor pels morts, pels desapareguts i es va haver d’aprendre a viure sobre una terra castigada.

Durant el franquisme es va falsejar la legitimitat de la guerra, es van condemnar els vençuts, es van limitar a recordar una part de les víctimes, es va sembrar la por amb la persecució vers els republicans i amb judicis sense condicions es van dictar nombroses penes de mort. Després de la mort de Franco no hi va haver ruptura al món judicial. Les principals institucions de l’Estat espanyol estan condicionades per l’empremta de la Dictadura franquista.

La Transició va promoure la desmemòria, es va tallar de soca-rel la revisió institucional dels crims de la Dictadura. Va prevaler la impunitat dels vencedors. Desenterrant en Franco del Valle de los Caídos no n’hi ha prou. S’han d’abolir les sentències dictades pels Tribunals franquistes i poder continuar desenterrant els morts de les fosses que encara existeixen perquè siguin enterrats al costat dels seus familiar.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí