Carnaval, la festa més descarada de l’any

Margarida Colomer.  Historiadora
467

Es tracta d’una autèntica religió molt antiga, que s’inscriu en el calendari popular més remot que divideix l’any en períodes de quaranta dies. El 2 de febrer començaria un d’aquests cicles. La confirmació es basava en l’observació del son hivernal dels óssos, i era vista així: l’animal es despertava el 2 de febrer, i si no hi havia lluna, sortia de la cova, fent un gran pet i alliberant les ànimes dels morts. És per això que moltes de les disfresses d’ós encara perviuen en alguns carnavals dels Pirineus.

Aquesta tradició ha estat present tot el llarg de la nostra història en la cultura celta, grega i romana. A l’edat mitjana, s’imposà el cristianisme però persisteix amb elements semblants: exalten els bojos i els dèbils en general, es fa apologia de tot allò oposat a l’espiritualitat: excrements, sexe, digestions i combustions corporals diverses.

Actualment tot i que està lligada a un calendari cristià, es tracte en general d’un acte de disbauxa, no només com a contrapès a la cultura oficial, sinó com la utilització col·lectiva de la ironia o a la diversió arrelada a la condició humana, que el poder sempre intenta controlar i manipular.

Arreu de Catalunya hi ha diferents carnavals com el de Barcelona, el de Sitges i Tarragona en el vessant més brasilera i el de Vilanova i La Geltrú i el de Solsona com a més tradicionals. En el Maresme les poblacions més emblemàtiques són Pineda, Calella i Mataró.

Dos personatges són els que representen la lluita entre el significat del Carnaval i la Quaresma. El rei Carnestoltes, un personatge gruixut, dragador, bevedor i esbojarrat. La Vella de set cames, que dejuna i no menja carn però peix si. La sardina i l’arengada són menges lligades a la celebració, com també la botifarra, la coca de llardons i la truita. A Mallorca és típic l’ensaïmada de tallades i la greixonera.

Bon Carnestoltes, tal com diuen els de Mataró.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí