El català a l’escola

Margarida Colomer.  Historiadora
1384

A l’acabament del franquisme naixeren unes escoles amb vocació d’implantar una pedagogia activa, catalana i pública. Als inicis de la democràcia la defensa del català a l’escola i de la normalització lingüística era pràcticament unànime. Hi havia escoles amb ensenyament en català al centre de la ciutat, als barris de Mataró i a Catalunya en general.

L’any 1983 la primera Llei de normalització lingüística, aprovada en el Parlament de Catalunya, va ser-ho per majoria. Fa un temps les coses s’han deteriorat, especialment per la postura de dos partits: Ciutadans i PP.

L’oposició al sistema d’immersió lingüística català ha estat, de sempre, un dels cavalls de batalla d’aquest corrent sense massa èxit. La gran majoria de la població de Catalunya comparteix els objectius de l’escola catalana, especialment a l’ensenyament primari com un gran mitjà de cohesió social. La política d’oposició ha vingut perquè tant el PP com Ciutadans, han difós que una persona de parla castellana a Catalunya no pugui escolaritzar els seus fills en espanyol. Aquesta qüestió ha creat un gran dilema que ha arribat als tribunals. Com que aquests polítics no ho han pogut aconseguir a partir de la política parlamentaria, ho volen imposar a cop de sentència. Aquestes sentències han creat un clima de confusió innecessària.

La Generalitat defensa que qui té competències en aquest tema és el govern de Catalunya. La llengua vehicular ha de ser la llengua catalana i als nouvinguts se’ls ha d’ajudar a integrar-se social i culturalment al nostre país. També és competència de la Generalitat establir la proporcionalitat entre les classes amb llengua castellana i la llengua catalana. La finalitat és que quan acabin els estudis sàpiguen les dues llengües.

Hem d’estar alerta. Està clar que hi ha una intenció política de desmuntar un sistema que ha funcionat, que funciona i que va ser el resultat de moltes lluites de famílies i mestres durant el franquisme.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí