El cooperativisme

Manuel Roca i Cuadrada.  Periodista
597

La Confederació de Cooperatives de Catalunya amb la complicitat de les diferents federacions volen fer de la celebració de 2012, “Any Internacional de les Cooperatives a Catalunya”, un projecte participatiu i creatiu per a totes les persones que formen part d’aquest món tan arrelat al nostre país.

Històricament s’ha reconegut la importància del cooperativisme en el teixit associatiu i productiu de Mataró. La primera cooperativa creada l’any 1877 va ser la “Cooperativa de Construcción”, posteriorment, l’any 1919, Pau Pi, Josep Juan i Timoteu Estanyol com a socis capitalistes van fundar una empresa dedicada a la fabricació de bombetes. L’any 1925 passà a ser una cooperativa, “Cristalleries de Mataró”, coneguda popularment com “El Forn del Vidre”, que va arribar a ser la major productora de bombetes de l’estat espanyol. També va fabricar termòmetres, tulipes i pantalles per a làmpades, gots, objectes decoratius, etc.

Cal destacar la importància de la seva obra social i cultural, amb una escola, un grup de cultura, equips d’esports, una mutualitat i un economat. Durant molts anys Cristalleries de Mataró, “El Forn del Vidre”, va mantenir la seva activitat. Quan va commemorar els seus 85 anys, la cooperativa va plantejar-se un pla d’inversions per poder adequar el procés de producció a les noves tecnologies, tota vegada que havia de competir amb altres empreses de tecnologia puntera. Finalment, degut a la crisi financera, la caiguda forta del consum i la continuada pèrdua de mercats, va tancar les seves portes.

Per altra banda, el moviment cooperatiu ha tingut altres exponents igualment importants al llarg de la història. “Unió de Cooperadors de Mataró”, n’ha estat un clar exemple. Durant dècades “Unió de Cooperadors de Mataró” ha reindivicat el seu patrimoni històric que havia estat cedit a la mútua l’Aliança. El retorn de la titularitat dels immobles als cooperadors ha estat un episodi enrevessat, amb molts problemes, però que finalment amb la creació de la “Fundació Unió de Cooperadors”, entitat integrada per l’Ajuntament i la “Unió de Cooperadors de Mataró”, passa a ser l’encarregada de gestionar el patrimoni en litigi.

Mataró acaba de celebrar la “Setmana Cooperativa”, que s’emmarca en la celebració de l’Any Internacional del Cooperativisme i ho ha fet amb un seguit d’actes en el “Cafè de Mar”, edifici emblemàtic per a la Unió de Cooperadors de Mataró que s’ha d’entendre com l’inici d’una nova i definitiva etapa del cooperativisme a la nostra ciutat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí