La diada de Tots Sants

Margarida Colomer.  Historiadora
468

Aquesta diada té un origen pagà, prové de la cultura cèltica i era una festa anomenada SAMAN que es feia per venerar els morts. Els pobles celtes, dividien l’any en dos períodes: el temps clar i el temps fosc. El primer es referia a la primavera i a l’estiu,on hi ha més estones de sol i més claror. El segon es referia a la tardor i a l’hivern on els dies s’escurcen, fa fred i és més fosc.

Els dies que comprenien el SAMAN eren els dies que estaven fora dels dos períodes. Els dies del SAMAN són els que donaven la benvinguda al període de l’obscuritat i això possibilitava que les portes de l’altre món s’obrissin i els morts poguessin contactar amb els vius.

Aquesta festa també coincideix en una època en què els camps i les terres semblen esmorteïdes igual que el món dels difunts. Ha passat el temps de les collites, de la verema i ara els camps es submergeixen en un estat latent fins arribar a la primavera que tot tornarà a reviure. Les creences religioses celtes es van estendre per tot Europa.

El segle VII, el papa Bonifaci VI va decidir que el dia 1 de novembre es celebrés la diada en honor de tots els màrtirs i sants cristians. Amb el temps el cristianisme destinarà aquest dia en honor a tots els morts amb una missa i un pelegrinatge als cementiris per fer una visita solemne a tots els difunts. En aquest temps, les pràctiques religioses celtes van desaparèixer, només en part, perquè encara conserven el mateix esperit.

L’origen de la castanyada és remunta al segle XVIII i ve dels antics àpats funeraris, en què no se servien altres menges que llegums, fruita seca i els pans votius, avui panellets, que s’oferien als difunts. L’àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts.

Avui dia es mengen castanyes calentes, moniatos i panellets amb vi moscatell. A Girona es celebren les fires i l’espai destinat a les castanyes s’anomena La Copa, sentit simbòlic de comunió amb els avantpassats. En aquests moments aquesta diada està impregnada de festa de tardor i també de sentit espiritual en la visita als cementiris.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí