La teoria de l’efecte pigmalió

Anna Plana Mundó.  Psicòloga, Sexòloga i Terapeuta de Parella. www.annaplanamundo.com
180

Una de les teories més famoses en Psicologia és la de l’efecte Pigmalió o efecte Rosenthal, a causa del seu autor Robert Rosenthal, que el 1965 va dur a terme una sèrie d’experiments que canviarien la nostra concepció sobre la importància que tenen les atribucions als altres i sobre nosaltres mateixos.

En aquest experiment, Rosenthal va fer una sèrie de proves als nens d’una escola i, a partir d’aquests resultats, van comunicar falsament a les professores quins havien estat els nens que havien obtingut els resultats més alts. Aquesta informació era falsa, però, els mateixos nens que van ser nomenats per Rosenthal, van ser els que, efectivament, van treure millors notes a final de curs. Des de llavors, aquest fet que es coneix com a profecia autocomplerta, es coneix també com a efecte Rosenthal o Pigmalió.

Des d’aleshores, s’han dut a terme gran quantitat d’estudis científics sobre aquest fenomen en diferents àmbits com l’escolar, el clínic, el social, etc., dels quals semblen obtenir-se resultats similars dels de Rosenthal

Interpretar correctament aquest fenomen és summament important, ja que hem de recordar-nos que allò que pensem de nosaltres mateixos o dels altres, té una gran influència, de manera que en molts casos acabaran complint-se aquestes atribucions realitzades a priori.

La importància de la nostra narrativa interior

L’efecte Pigmalió, doncs, ens recorda que la manera com atribuïm els fets i ens expliquem els successos de la nostra vida, té una gran repercussió en els esdeveniments futurs. De manera que recorda que sempre t’has de parlar en positiu i creure en les teves capacitats.

El mateix és atribuïble a la teva parella, fills, pares, amics i tots els que t’envolten.

Encara que de vegades sigui difícil, ja que per inèrcia tendim a pensar en negatiu moltes vegades, quan estiguis tenint pensaments negatius, recorda que tens la clau per canviar aquests pensaments i que la imatge que et creguis de tu mateix/a, és la que els altres veuen reflectida en tu (incloent-hi tu mateix/a).

COMPARTIR