L’Arxiu Comarcal del Maresme participa en la construcció del ‘facebook’ del passat

Alexis Serrano.  Director Arxiu Comarcal del Maresme
795

Els projectes de recerca ‘XARXES’ i ‘DEMODESIGUAL’ arriben a la comarca del Maresme de la mà de l’Arxiu Comarcal del Maresme

Els projectes de recerca XARXES: Tecnologia i innovació ciutadana en la construcció de xarxes socials històriques per a la comprensió del llegat demogràfic i DEMODESIGUAL: Condicionantes demográficos de la desigualdad económica, una aproximación histórica (Siglos XVIII-XX), dirigits per Joana Maria Pujadas – Mora (Universitat Oberta de Catalunya / Centre d’Estudis Demogràfics – UAB) i Alícia Fornés (Centre de Visió per Computador – UAB), finançats pel programa RecerCaixa i el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, tenen per objecte aplicar la intel·ligència artificial per a la construcció de les xarxes socials del passat a partir de la vinculació dels padrons de població i les cèdules personals dels segles XIX i XX. Aquesta aplicació cerca avançar en la transcripció automàtica de fonts manuscrites. Però a dia d’avui els algoritmes d’intel·ligència artificial encara necessiten de dades d’entrenament. Aquestes dades, totalment imprescindibles, es creen a partir de la transcripció literal dels padrons i cèdules en un entorn digital amigable  amb la participació valuosa de voluntàries i voluntaris. Aquest entrenament es compagina amb videojocs en els quals els algoritmes proporcionen transcripcions automàtiques i el jugador ha de validar-les. A partir d’aquestes dades creem noves experiències d’usuari obertes a partir de la generació i visualització d’arbres genealògics, cercadors onomàstics, del moviment de la població, de piràmides de població, d’indicadors de desigualtat, o geo-projeccions en mapes interactius. En definitiva, els projectes fan ciència amb i per a la societat oferint la divulgació del coneixement històric local de manera visual i pedagògica, tot contribuint a la disminució de la fractura digital i tecnològica de la nostra societat.

Una primera experiència d’èxit amb l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat com a laboratori de proves

El projecte s’ha desenvolupat amb molt d’èxit a partir de les fonts conservades a l’Arxiu Comarcal i diversos arxius municipals del Baix Llobregat i del Bages. Fins ara, comptem amb la transcripció de 146 padrons d’habitants i de cèdules personals, entre 1828 i 1965, dels municipis de Sant Feliu de Llobregat, Torrelles de Llobregat, Corbera de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Molins de Rei, Castellví de Rosanes, El Papiol, Collbató, Martorell, Sant Vicenç dels Horts, Begues, Olesa de Montserrat, Pallejà i Sant Vicenç del Castellet, amb la col·laboració de més de 200 voluntaris i voluntàries.

L’Arxiu Comarcal del Maresme se suma al projecte

L’Arxiu Comarcal del Maresme ha obert les seves portes als projectes XARXES i DEMODESIGUAL oferint els padrons de població que conserva. Aquests han estat digitalitzats per tal de fer-los consultables remotament i facilitar la seva transcripció i així poder avançar en l’aplicació de la intel·ligència artificial en vistes d’obtenir guanys a nivell cultural, històric, demogràfic, antropològic, etc… Inicialment es començarà a treballar amb els padrons d’habitants i censos de població dels municipis d’Alella, Teià, Òrrius, Sant Vicenç de Montalt, Caldes d’Estrac i Santa Susanna i en una segona fase també sobre els de la ciutat de Mataró.

Crida a la participació ciutadana

Per tal de dur a terme aquest projecte col·laboratiu, l’Arxiu Comarcal del Maresme així com les altres institucions que el desenvolupen el projecte fan una crida a la participació de voluntaris i voluntàries. La lectura i transcripció dels padrons és molt senzilla i no calen coneixements previs, només ganes de gaudir participant en la reconstrucció del passat.

 

COMPARTIR