Un Memorial Democràtic a Argentona

Margarida Colomer.  Historiadora
740

El passat 27-O s’havia d’inaugurar un monument a la memòria de les víctimes mortals argentonines a la guerra civil i la repressió franquista, però no va poder fer-se l’acte, que es farà properament. L’escultura és obra de l’arquitecte i escultor Agàpit Borràs. La iniciativa és impulsada per l’Ajuntament, després de cinc anys de fer actes entorn de la Memòria Històrica i editant vídeos dels períodes de la guerra civil i el franquisme. Aquests estudis sempre han estat amb el suport de la Comissió de Memòria Històrica i han finalitzat en una sèrie d’actes culminant en aquest monument.

L’escultura vol ser un homenatge a tots els morts a causa de la guerra civil i la repressió, per això en el monument hi seran inscrits tots els noms de les víctimes mortals. Fruit d’un estudi que he fet, qui el vulgui consultar està a la web de l’Ajuntament. Les famílies podran trobar-hi el familiar amb nom i cognom.

Aquestes noms dels morts estaran distribuïts en quatre grups. El primer recull set morts violentes a la rereguarda. En el segon hi haurà els noms de la quarantena de veïns morts al front de guerra. Al tercer hi haurà els set morts per la repressió franquista. Finalment, un quart amb quatre noms de víctimes mortes a l’exili o als camps de concentració nazis.Tot i que a causa de la recerca a les fosses comunes no està acabada, encara en poden haver-n’hi més.

A Argentona ja feia temps que hi havia interès per fer honor a totes les víctimes de la guerra. En el seu moment ja es va fer una reforma en el monument franquista per expressar el desig d’incorporar-les totes, no només les que el franquisme considerava que havien mort por Dios y por España, sinó també les republicanes. Fa poc, l’Ajuntament va decidir enderrocar el monument vell i fer-ne un altre de nou. Per la dignitat i en honor de tots els morts.

Per últim voldria recordar que la dignificació de tots els morts és encara una lluita inacabada. Falta desenterrar moltes persones que consten desaparegudes i estan enterrades a les fosses comunes. El Parlament de Catalunya el 4 de juliol de 2017 va aprovar per unanimitat la reparació jurídica de les víctimes del franquisme, cosa que encara no han fet les Corts Espanyoles. No n’hi ha prou amb desenterrar les despulles de Franco del Valle de los Caídos.

Per últim us convidaria a visitar el monument a la Plaça del Memorial Democràtic sota de l’escola “Les Fonts”. No us ho perdeu, és magnífic!

COMPARTIR