Monestir de Santa Magdalena

Josep Grau.  www.montaltrek.org
443

S’acosta el cap de setmana, i voldríem anar a la muntanya amb els nens, però… A on anar? Us proposo una tranquil·la i bonica sortida amb els nens, ben a prop nostre i en un petit recorregut en el que veurem de tot: natura, el riuet on l’aigua llisca entre els còdols de pedra fent capritxosos recorreguts, camps de conreu d’un groc que enamora (abril- maig). I per a rematar-ho fer cultureta, amb el que queda del Monestir de Santa Magdalena, amb les vistes de l’imponent  Montseny just al sobre nostre.

Mosqueroles: Nucli de població que ve de molt remot; ja en l’any 978 es cita en un document el nucli de “Moscheroles”. Avui dia, amb l’últim cens de 140 habitants, està integrat dintre el Parc Natural del Massís del Montseny. Ha recuperat població gràcies als restaurants, hostals i càmpings de la zona.

Masia Mariona: És un mas noucentista, fet edificar per Rafael Patxot -meteoròleg , industrial surer i mecenes- l’any 1926 i que el 2005 es donà a la Diputació per a ser les oficines i Museu del Parc Natural del Montseny.

Com a curiositat, direm que té un rellotge de sol molt bonic a la cara Oest de l’edifici, en el que és molt difícil que es pugui marcar l’hora ja que quan el sol arribaria a aquesta cara de l’edifici ja s’ha post; però a sota hi figura una inscripció molt significativa: “Qualsevol nit pot sortir el sol”

Monestir de Santa Magdalena: Pel seu aspecte, més ample que llarga, dona la sensació que va ser una obra inacabada, i ens reforça aquesta teoria que a l’interior hi manca el darrer tram de les naus. Acaba en la nau central, el que  li dona unes proporcions estranyes segons la nostra perspectiva.

Antigament anomenada de Sant Marçal de Baix, perquè els monjos de Sant Marçal varen venir a viure-hi durant el Segle XI, fins que varen ser obligats a retornar al Montseny l’any 1004. El 1980 va ser adquirida per Joaquim Cordomí, conegut empresari que ens endolcia la vida amb la seva empresa “Bombons Blasi” i emprengué l’última  restauració de l’indret.

Itinerari: Circular. Durada: 2 h. Desnivell: 155 m. Distancia: 5,5 Km.ç
Wikilok: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/santa-magdalena-mosqueroles-24866985

COM ANAR-HI

Iniciem el nostre recorregut al poble de Mosqueroles  (Montseny), just passat el nucli urbà, trobem l’aparcament de Ca la Mariona, que és de la Diputació; allà deixem el vehicle.

Comencem a caminar, pujant envers la casa de la Diputació i girem a DRETA vers  la Torre de Ca la Mariona (Can Patxot), seguim el camí ombrívol fins trobar una porta de ferro amb molt treball de forja que travessem, passem pel darrera d’uns horts i ja passant per l’Església, creuem el nucli urbà.

Seguim recte per la carretera asfaltada i a uns cent metres trobem uns contenidors i prenem el camí que surt a LA DRETA.

Anem baixant, fins trobar un rètol que diu CASA FRANCA, deixem el camí principal i anem  A LA DRETA seguint aquesta indicació.

Travessem la Riera de Mosqueroles i emprenem la pujada i 350 metres més endavant, sentirem un gos bordar, i una casa a la dreta, és CASA FRANCA. En aquest punt, agafem un corriol que surt A MÀ ESQUERRA.

Al cap de poc ens trobem la carretera asfaltada que seguim uns 80 metres per endinsar-nos en un camí A L’ESQUERRA.

Seguim el camí i a la segona casa que trobem, prenem el desviament a DRETA, veurem uns ferros per a fer cabrioles, estem a la masia on el Circ CRIC viu i s’entrena quan no estan de gira.

El camí ens mena a la carretera asfaltada, GIREM A DRETA i pugem uns  200 metres en què trobem una casa a la dreta (Cal Mestre), en aquest punt surt un corriol A ESQUERRA que seguim, en arribar a un camp, continuem A ESQUERRA fins el final.

Arribats a una pista ampla, fem DRETA  i després DRETA, estarem passant per Can JERONI; i ara ja no hem de deixar aquesta pista ampla fins arribar a  Santa Magdalena, que després de veure els impressionants cims del Montseny, el Turó de l’Home i el Puig de Sacarbassa,  veurem el Monestir al peu del camí.

De tornada fem una ruta mes curta; continuem endavant per la pista que hem vingut i en uns 150 metres, trobem la carretera asfaltada que seguirem A LA DRETA;  trobem una bassa per regar i més endavant,  girem per  un camí A L’ESQUERRA en baixada.

Al cap de poc  ja estarem a l’alçada de CASA FRANCA  (on ens hi espera el gos que borda ), i aquí ja tanquem el recorregut, ara sols ens queda seguir aquest camí fins al final que ja hem fet a l’anada, fins arribar a la carretera asfaltada, travessar Mosqueroles i arribar a Ca la Mariona on ens espera el nostre cotxe.

És un itinerari molt divertit, ja que té molts trencalls de camins que ens fan estar atents per anar seguint la ruta. Podríem dir que és una mica com un joc de pistes.

Que el disfruteu!!!!

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí